Στις 8 Μαρτίου του 1857 οι δρόμοι της Νέας Υόρκης γέμισαν από εργάτριες του κλωστοϋφαντουργικού τομέα, με μοναδικό τους αίτημα τις ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Το 1909 η 8η Μαρτίου, με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας και γιορτάστηκε για πρώτη φορά. Έπειτα από δύο χρόνια η απόφαση αυτή υιοθετήθηκε και από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.
Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο και μετατράπηκε σε μια εμπορική γιορτή. Τη δεκαετία του ’60 το φεμινιστικό κίνημα στις ΗΠΑ και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες κατάφερε να δώσει νέα πνοή και σκοπό στη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με σκοπό την ανάδειξη και υπεράσπιση των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.
Τον 21ο αιώνα τα δικαιώματα των γυναικών στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες έχουν κατοχυρωθεί πλέον, με τα κυριότερα προβλήματα να εντοπίζονται στην ισότητα στον επαγγελματικό τομέα και στις ετήσιες αποδοχές των γυναικών, που εξακολουθούν να είναι μικρότερες σε σχέση με τις αποδοχές των αντρών σε αντίστοιχες θέσεις. Παρ’ όλα αυτά, σε χώρες της Αφρικής, όπως η Κένυα, η Σομαλία και η Αίγυπτος, τα γυναικεία και ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι κατοχυρωμένα, και οι διακρίσεις κατά των γυναικών είναι κάτι το σύνηθες. Στην Ινδία οι διακρίσεις κατά των γυναικών είναι κάτι το φυσιολογικό. Υπολογίζεται ότι κάθε λεπτό ένα κορίτσι χάνεται από έκτρωση, καθώς στα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας τα κορίτσια θεωρούνται βάρος.
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, ετοιμάσαμε αποκλειστικά για εσένα μια λίστα με βιβλία με πρωταγωνίστριες που θα σε εμπνεύσουν.