Τι ακριβώς μου αρέσει στα μαθηματικά;

1Q84 του Χαρούκι Μουρακάμι από τις Εκδόσεις Ψυχογιός
Share Button

📖 Διαβάζουμε απόσπασμα από το βιβλίο 1Q84 του Χαρούκι Μουρακάμι:

«Τι ακριβώς μου αρέσει στα μαθηματικά με ρώτησες, ε;» Ο Τένγκο πιάστηκε από την ερώτηση μπας και κατάφερνε να τραβήξει τα μάτια του από το στήθος και από τα δάχτυλά της. «Τα μαθηματικά λοιπόν είναι σαν το τρεχούμενο νερό. Αναμφίβολα, έχουν και μπόλικη δύσκολη θεωρία, η βασική λογική τους όμως είναι απλούστατη. Όπως το νερό που τρέχει από το ψηλότερο στο χαμηλότερο σημείο, διανύοντας τη μικρότερη απόσταση, έτσι και οι αριθμοί ρέουν προς μία μόνο κατεύθυνση. Αν τα παρατηρήσεις καλά, η ροή τους σου αποκαλύπτει τα πάντα. Εσύ δεν κάνεις τίποτα, μόνο κάθεσαι και παρατηρείς. Συγκεντρώνεσαι, έχεις τα μάτια σου ανοιχτά και οι αριθμοί σιγά σιγά σου τα φανερώνουν όλα. Μόνο από τα μαθηματικά έχω νιώσει τέτοια τρυφερότητα στη ζωή μου».

Η Φουκαέρι το σκέφτηκε για λίγο.

«Γιατί γραφείς μυθιστορήματα», ρώτησε με την ανέκφραστη φωνή της.

Ο Τένγκο μετέτρεψε την ερώτηση σε μεγαλύτερες προτάσεις: «Εννοείς γιατί ενώ μ’ αρέσουν τόσο τα μαθηματικά, κάθομαι και γράφω μυθιστορήματα; Γιατί δεν ασχολούμαι μόνο με τα μαθηματικά;»

Η Φουκαέρι έγνεψε καταφατικά.

«Χμ. Η πραγματική ζωή διαφέρει από τα μαθηματικά. Τα πράγματα στη ζωή δε διανύουν πάντα τη μικρότερη απόσταση. Τα μαθηματικά είναι, πώς να το πω, παραείναι κοντά στη φύση. Τα βλέπω σαν ένα όμορφο τοπίο. Απλώς είναι εκεί. Δε χρειάζεται να τα αντικαταστήσεις με κάτι άλλο. Γι’ αυτό και όταν μπαίνω στον κόσμο των μαθηματικών, νιώθω σαν να γίνομαι ολοένα και πιο διάφανος. Πολλές φορές αυτό με τρομάζει».

Η Φουκαέρι συνέχισε να κοιτάζει τον Τένγκο κατάματα, σαν να είχε κολλήσει το μουτράκι της σε μια τζαμαρία και κοίταζε το εσωτερικό ενός άδειου σπιτιού.

Ο Τένγκο συνέχισε: «Όταν γράφω μια ιστορία, χρησιμοποιώ λέξεις για να αντικαταστήσω το τοπίο γύρω μου με κάτι πιο οικείο. Ξαναφτιάχνω το τοπίο από την αρχή δηλαδή. Έτσι, επιβεβαιώνω αδιαμφισβήτητα την ύπαρξή μου μέσα στον κόσμο. Εντελώς διαφορετική διεργασία από εκείνη που ακολουθώ όταν βρίσκομαι στον κόσμο των μαθηματικών».

«Επιβεβαιώνεις την ύπαρξη σου», είπε η Φουκαέρι.

«Όχι πως το έχω καταφέρει», απάντησε ο Τένγκο.

buy_btn_green buy_btn_green buy_btn_green

© φωτογραφίας: summer.chris στο instagram

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!