10 πράγματα που δεν ξέρατε για τον Ηρακλή Πουαρό

Share Button

1

Ο Ηρακλής Πουαρό πρωτοεμφανίστηκε στο πρώτο μυθιστόρημα που εξέδωσε η Agatha Christie. Πρόκειται για τη Μυστηριώδη υπόθεση στο Στάιλς, που φέτος κλείνει τα εκατό της χρόνια. Στην αρχική εκδοχή του βιβλίου ο Πουαρό εξηγούσε τη λύση της υπόθεσης σε μια δικαστική αίθουσα, αλλά στην εκδομένη εκδοχή το σκηνικό άλλαξε σε κάτι πιο οικείο… σε σαλόνι.

2

Ο Πουαρό είναι ένας συνταξιούχος Βέλγος αστυνομικός που έγινε διεθνούς φήμης ντετέκτιβ, αλλά δεν ήταν η πρώτη επιλογή της Κρίστι για πρωταγωνιστής των βιβλίων της. Μεταξύ των υποψηφίων που είχε αρχικά κατά νου η Christie περιλαμβάνονταν ένας μαθητής και ένας επιστήμονας.

3

Η πρώτη περιγραφή του Πουαρό γίνεται διά στόματος του κυρίου Χέιστινγκς στη Μυστηριώδη υπόθεση στο Στάιλς: «Μετά βίας άγγιζε σε ύψος το ένα μέτρο και εξήντα πέντε εκατοστά, όμως η στάση του σώματός του ήταν εξόχως αρχοντική. Το κεφάλι του είχε ακριβώς το σχήμα αυγού, και πάντοτε έγερνε ελαφρά προς τη μία πλευρά. Το μουστάκι του ήταν άκαμπτο και στρατιωτικό. Η εμφάνισή του ήταν περιποιημένη σε σχεδόν ασύλληπτο βαθμό, και νομίζω πως ένας κόκκος σκόνης θα του προκαλούσε οξύτερο πόνο από ό,τι το τραύμα από μια σφαίρα».

4

Ο Πουαρό είναι πολύ περήφανος και προσεκτικός με την εμφάνισή του, από το άψογα περιποιημένο μουστάκι του ως τα λουστρινένια υποδήματά του. Χρησιμοποιεί μάλιστα ένα ειδικό παρασκεύασμα που λέγεται «Revivit» για να κρύψει τα γκρίζα του μαλλιά.

5

Το μουστάκι του Πουαρό ήταν τόσο σημαντικό για την Agatha, που ζήτησε να έχει τον τελευταίο λόγο στην εμφάνιση του Πουαρό στο κωμικό φιλμ μυστηρίου The Alphabet Murders (Φόνοι με αλφαβητική σειρά), στο οποίο πρωταγωνιστούσε ο Tony Randall ως ο διάσημος ντετέκτιβ.

6

Ο Charles Laughton ήταν ο πρώτος ηθοποιός που ενσάρκωσε τον Ηρακλή Πουαρό στη σκηνή σε μια θεατρική παραγωγή του 1928 του Η δολοφονία του Ρότζερ Άκροϊντ και έκτοτε, μεταξύ άλλων, τον έχουν υποδυθεί οι: Albert Finney, Peter Ustinov, David Suchet, John Malkovich και πιο πρόσφατα ο Kenneth Branagh.

7

Τον Πουαρό τον συγχύζει πολύ η αταξία. Έχει μάλιστα αρνηθεί να φάει ψωμί γιατί η φραντζόλα είχε… ακανόνιστο σχήμα.

8

Επίσης είναι πολύ συγκεκριμένα τα ροφήματα που προτιμά. Πίνει τακτικά ζεστή σοκολάτα και τσάι βοτάνων, αλλά η γνώμη του για τον ντεκαφεϊνέ καφέ είναι η χειρότερη – φέρεται να τον αποκαλεί «βδέλυγμα».

9

Η νεκρολογία του Πουαρό εμφανίστηκε στο πρωτοσέλιδο των New York Times το 1975, πριν από την έκδοση της τελευταίας του περιπέτειας (Curtain: Poirots Last Case). Ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο για μυθιστορηματικό ήρωα.

10

Ο Πουαρό πρωταγωνιστεί σε 33 μυθιστορήματα, 59 ιστορίες και 1 πρωτότυπο θεατρικό έργο της Agatha Christie.

Η ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΤΑΪΛΣ –
ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στις σελίδες του βιβλίου που κρατάτε στα χέρια σας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στον κόσμο ο Ηρακλής Πουαρό, ένας από τους διασημότερους λογοτεχνικούς ήρωες όλων των εποχών. Το έργο Η μυστηριώδης υπόθεση στο Στάιλς κλείνει φέτος (2020) εκατό χρόνια από την πρώτη του κυκλοφορία, και σε αυτή την επετειακή έκδοση θα ανακαλύψετε πώς η βασίλισσα της αστυνομικής λογοτεχνίας εμπνεύστηκε αυτή την περιπέτεια εν μέσω φαρμάκων και… δηλητηρίων.

Βιβλία με ήρωα τον Ηρακλή Πουαρό

Τα στοιχεία αντλήθηκαν από τη βιογραφία του μυθιστορηματικού ήρωα του Mark Aldridge (πρωτότυπος τίτλος: Agatha Christies Poirot: The Greatest Detective in the World) που ετοιμάζεται από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!