10 +1 ταξιδιάρικα βιβλία για τις διακοπές

Share Button
Συνεχίστε στο: travelstoriesfromyworld.com
γραφει η Μαρία Κόφου

Η σχέση μου με τα βιβλία ήταν από πάντα μια σχέση αγάπης. Οκ, πέρα από τα χρόνια του Λυκείου, εκεί είχαμε κάποια σκαμπανεβάσματα αλλά μετά τα “ξαναβρήκαμε”.

Με ένα βιβλίο στο χέρι με νανούριζε η μητέρα μου, με έναν βιβλίο στο χέρι με έβρισκες τα καλοκαίρια στο χωριό, με ένα βιβλίο στο χέρι με έβλεπες μέσα στο λεωφορείο ή στο τρένο κάθε φορά που πήγαινα κέντρο στο στίβο ή στο φροντιστήριο. Με ένα βιβλίο στο χέρι θα με πετύχεις και τώρα, όταν βρίσκομαι στο αεροδρόμιο, σε κάποιο καφέ του εξωτερικού, στο τρένο, στην παραλία.

Και ομολογώ πως όσο και αν προσπάθησα να διαβάσω στο tablet ή στο κινητό μου κάποιο ebook, δεν τα κατάφερα, το άφησα στη μέση γιατί συνειδητοποίησα πως πέρα από την εκάστοτε ιστορία που αφηγείται το βιβλίο, είναι και η αίσθηση της σελίδας που γυρίζει, η χαρακτηριστική μυρωδιά του χαρτιού, μια υπογραμμισμένη φράση ή λίγο άμμος κρυμμένη σε κάποια σελίδα που καθιστούν το διάβασμα μια πραγματική ιεροτελεστία ακόμα και αν αυτή συνοδεύεται από πιτσιλιές αντηλιακού, αλάτι ή κάποιο λεκέ από καφέ.

Πιστή όπως κάθε χρόνο στη “σχέση μου” με το βιβλίο, έτσι και φέτος φρόντισα να κάνω μια βόλτα από το βιβλιοπωλείο και να προμηθευτώ τα βιβλία που θα μου κρατήσουν συντροφιά το καλοκαίρι και έφτιαξα μια λίστα με τα αγαπημένα μου ταξιδιωτικά και μη και είπα να τη μοιραστώ μαζί σου για να φροντίσεις και συ να εφοδιαστείς πριν τις διακοπές!

Ξεκινάω με το βιβλίο που διαβάζω αυτές τις ημέρες και δε μπορώ να το αφήσω από τα χέρια μου…

  1. Ο Ιάπωνας εραστής

Είναι από τα βιβλία που δε μπορείς να αφήσεις εύκολα από τα χέρια σου. Το ξεκίνησα πριν 2 ημέρες και το έχω σχεδόν τελειώσει! Παρόλο που η ιστορία διαδραματίζεται στην Αμερική, οι διηγήσεις των πρωταγωνιστών σε ταξιδεύουν επίσης στην Ιαπωνία και την Πολωνία. Μέσα από ένα ταξίδι στις ηπείρους και στις γενιές, η Ιζαμπέλ Αλιέντε ξετυλίγει την ιστορία ενός κρυφού πάθους που άντεξε στον χρόνο και θέτει θέματα ταυτότητας, λύτρωσης, συμφιλίωσης.

2. Υπερσιβηρικός έως την άκρη του κόσμου

Δε χρειάζεται να έχεις ταξιδέψει με τον Υπερσιβηρικό ή να θες να κάνεις το συγκεκριμένο ταξίδι. Αν αγαπάς τα τρένα και την ιστορία, αυτό το βιβλίο αξίζει να το βάλεις στη βαλίτσα σου φέτος!

Ο Κρίστιαν Γουόλμαρ αφηγείται την ιστορία του Υπερσιβηρικού από τη σύλληψη της ιδέας και την κατασκευή του στα χρόνια του τσάρου Αλέξανδρου Γ΄ μέχρι την επέκτασή του προς βορρά ενώ διερευνά επίσης τον ρόλο που έπαιξε στον Ρωσικό Εμφύλιο και στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Επικεντρώνεται στις προσωπικότητες, καθώς και στα πολιτικά και οικονομικά γεγονότα που κρύβονται πίσω από έναν από τους πιο αξιομνημόνευτους θριάμβους της μηχανικής στον δέκατο ένατο αιώνα.

3. Ουίσκι Μπλε 

Δεν ξέρω γιατί, αλλά τα 2 αυτά βιβλία τα διάλεξα για να μπουν στη βαλίτσα του Αυγούστου. Για κάποιο λόγο το μπλε και η θάλασσα μου ταιριάζουν κυρίως με τον όγδοο μήνα του έτους.

Ο σύγχρονος Οδυσσέας ονομάζεται Μιχάλης, γιος της Βιργινίας και του καπετάν Βαγγέλη. Το οδοιπορικό του ξεκινά από το Πορτ Σάιντ και η ανάγκη τον φέρνει στη Σαντορίνη και στον Πειραιά των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων. Ακολουθώντας το όνειρο για μια καλύτερη ζωή, θα δοκιμαστεί στα ανθρακωρυχεία της πόλης Μαρσινέλ στο Βέλγιο και στις αποβάθρες του λιμανιού της Νέας Υόρκης, προτού αποδεχτεί αμετάκλητα τη θαλασσινή του μοίρα.

4. Άγριες Θάλασσες

Πάντα είχα περιέργεια να διαβάσω και να μάθω περισσότερα για τη ζωή στην κατεχόμενη Ελλάδα. Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι από αυτά που σε κάνουν να συνειδητοποιείς πως “την Ιστορία την έγραφαν οι απλοί άνθρωποι”.

Συνεχίστε στο: travelstoriesfromyworld.com
γραφει η Μαρία Κόφου
Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!