“Όλα για λίγο Παράδεισο” της Σταματίνας Τσιμτσιλή στο Public

Share Button

Στο PUBLIC Café έγινε η επίσημη παρουσίαση τού βιβλίου τής Σταματίνας Τσιμτσιλή, “Όλα για λίγο Παράδεισο”, των εκδόσεων Ψυχογιός. Για το βιβλίο μίλησαν οι Μάρα Ζαχαρέα, δημοσιογράφος, Λένα Μαντά, συγγραφέας, Τζώνυ Καλημέρης, διευθυντής τηλεόρασης Alpha, Αντώνης Σρόιτερ, δημοσιογράφος, αλλά και παρευρισκόμενοι, πρόσωπα τής δημοσιογραφίας και τής τηλεόρασης γενικότερα.

Νομίζω ότι δοκιμάστηκε η στατική αντοχή τού κτιρίου από το πλήθος τού κόσμου και του εξοπλισμού που μεταφέρθηκε για την τηλεοπτική κάλυψη τής εκδήλωσης. Δεν είδαμε ποτέ στο παρελθόν τόσο ασφυκτικά γεμάτο αυτό το χώρο. Και όλα ήταν λαμπερά!

1048702_779818632080947_8618219300261359270_o

Η κα Μαντά ανέλαβε την παρουσίαση τού βιβλίου και ξεκίνησε καλωσορίζοντας τη Σταματίνα στην οικογένεια Ψυχογιού, ως βετεράνος των συγγραφέων τού εκδοτικού οίκου, όπως δήλωσε η ίδια. «Φαίνεται ότι με θεωρούν καλότυχη διότι με καλούν να παρουσιάσω πάντα τους νέους συγγραφείς. Αυτό δούλεψε στους προηγούμενους διότι είχαν σπουδαία καριέρα», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια παρουσίασε το βιβλίο αναφέροντας τους βασικούς ήρωες και το χαρακτήρα τους. Εδώ αξίζει να ειπωθεί ότι ήταν ενδιαφέρων το εύρημα κατά το οποίο η παρουσίαση των ηρώων γινόταν με ανάγνωση χαρακτηριστικών χωρίων τού βιβλίου από την ίδια τη συγγραφέα.

«Από το κείμενο φαίνεται ότι ο συγγραφέας είναι άνθρωπος με πολύ ευαίσθητη ψυχή», είπε αναφερόμενη στη Σταματίνα Τσιμτσιλή. Βρήκε, δε, την ευκαιρία να πικάρει τον κο Καλημέρη για τη μη μεταφορά έργων τής Ελληνικής λογοτεχνίας στην τηλεόραση. «Αν δεν το έλεγα θα έσκαγα», σχολίασε με διάθεση αστεϊσμού.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο «σκεπτικισμό» με τον οποίο υποδέχτηκε ο Τύπος το βιβλίο. «Ή μάλλον με μία καθαρή επίθεση, για να ακριβολογώ», διόρθωσε η ίδια. «Το βιβλίο γράφτηκε με αγάπη και εύχομαι να έχει ένα καλό ταξίδι», είπε κλείνοντας την εισαγωγή τής εκδήλωσης.

10505023_779818218747655_5565376989980908237_o

Η κα Ζαχαρέα ξεκίνησε αναφερόμενη στο γιατί βρίσκεται εκεί. «Πρώτον για την αίσθηση που μου δημιούργησε το βιβλίο δείχνοντας συγγραφέα με καλοσύνη στην ψυχή. Δεύτερον, διότι η Σταματίνα είναι Κυρία, με το Κ, κεφαλαίο».

«Η Σταματίνα, με δύο παιδιά και πολλές επαγγελματικές υποχρεώσεις, μπήκε στο βάσανο τού γραπτού λόγου αν και φαινομενικά δεν το είχε ανάγκη. Είναι προσεκτική στις εκφράσεις. Στα συν σημειώνω το γρήγορο ρυθμό και το ότι αλλού είναι ανάλαφρο και αλλού σοβαρό. Στα πλην σημειώνω τη φράση ‘άμορφη μάζα σιδερικών’ παρμένη από μία σκηνή στο βιβλίο, την οποία βρίσκω πολύ δημοσιογραφική», είπε με διάθεση αστεϊσμού βέβαια λόγω τής κύριας επαγγελματικής ιδιότητας τής συγγραφέως. Έκλεισε αναφερόμενη στο Σακελλάριο ο οποίος έλεγε, «η δημιουργία αφορά πάντα κάποιον που αγαπάει κάποια αλλά όλοι αγαπούν με διαφορετικό τρόπο».

1115964_779818642080946_991720387630598001_o

ο κος Σρόιτερ αστειευόμενος προθυμοποιήθηκε να παραχωρήσει τη σειρά του στον «προϊστάμενό του» κο Καλημέρη ο οποίος και «δεν αποδέχτηκε την παραχώρηση». Έθεσε κάποια «δημοσιογραφικά ερωτήματα» τα οποία και αποπειράθηκε να απαντήσει ο ίδιος. «Γιατί γράφει η Σταματίνα;», αναρωτήθηκε. «Έτσι, διότι απλώς το θέλει», απάντησε, «διότι έχει εμπειρίες που αποκτάει από το ιδιαίτερο περιβάλλον εργασίας της», συμπλήρωσε.

«Η συγγραφή δεν διδάσκεται, ή το έχεις ή δεν το έχεις», είπε, «και η Σταματίνα, το έχει». «Γιατί δεν έγραψε ένα πολιτικό δοκίμιο; Έχει Σταματίνα το βιβλίο;», ήταν κάποια από τα υπόλοιπα ερωτήματα που έθεσε στην ομιλία του. «Οι νέοι σήμερα ζουν το έρωτα με Like, Poke και Block», συμπλήρωσε και έκλεισε την ομιλία του προτρέποντας τη συγγραφέα να κάνει Delete σε όσους τής επιτίθενται ανοιχτά μέσω τού Τύπου.

1669704_779818182080992_8098069735621945411_o

Ο κος Καλημέρης εκδήλωσε την έκπληξή του όταν η συγγραφέας τον ενημέρωσε ότι γράφει βιβλίο, «στην αρχή δεν το πίστευα», είπε. Αναφέρθηκε επίσης στην προσωπική απόπειρά του να γράψει και δεν έφτασε πέρα από την 3η σελίδα. «Απλά βαρέθηκα», δήλωσε αποστομωτικά.

«Δεν έπρεπε όμως να εκπλαγώ διότι η Σταματίνα είναι παληκάρι», είπε κλείνοντας την παρέμβασή του.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η συγγραφέας Σταματίνα Τσιμτσιλή. Ευχαρίστησε όλους όσοι παρευρίσκονταν και ιδιαίτερα τους ομιλητές οι οποίο χωρίς δεύτερη σκέψη είπαν ναι στην πρόσκλησή της να παρουσιάσουν το βιβλίο. Περιέγραψε το πως ξεκίνησε το βιβλίο, «μία περίοδο επαγγελματικής ύφεσης είχα πολύ διαθέσιμο χρόνο και κάπως έπρεπε να γεμίσω το χρόνο μου. Το γράψιμο λειτούργησε αγχολυτικά. Καθώς προχωρούσα σκεφτόμουνα, ‘ρε! μπας;».

«Διστακτικά στην αρχή το έδειξα σε δικούς μου ανθρώπους … Θυμάμαι την πρώτη συνάντηση με τη Νίνα Ψυχογιού και το ότι μου απάντησε θετικά μέσα σε 24 ώρες … Δεν είναι βιωματικό αλλά έχει κομμάτια μου και ελπίζω όλοι οι αναγνώστες να βρουν και δικά τους κομμάτια σε αυτό».

Έδωσε το λόγο στο σύζυγό της ο οποίος δήλωσε υπερήφανος και ευχήθηκε καλό ταξίδι στο βιβλίο και ευχές για το επόμενο το οποίο τού το υποσχέθηκε.

Για τις επιθέσεις που δέχεται, η συγγραφέας δήλωσε λακωνικά, «διαβάστε το και πείτε ότι θέλετε, διαβάστε το όμως πρώτα».

Το λόγο πήρε και ο συνεργάτης της στην τηλεόραση, Δήμος Βερύκιος, ο οποίος επειδή βρισκόταν με την πλάτη στις κάμερες, σιγά σιγά καθώς μιλούσε, μετακινήθηκε σε σημείο καλής λήψης, δείγμα γνώσης τού τηλεοπτικού «παιχνιδιού».

blog-tsimtsili

«Γιατί γράφει; Γιατί τολμάει!», ρώτησε και απάντησε στην ίδια φράση. Περιέγραψε την προσωπικότητα τής συγγραφέως και δήλωσε τυχερός που δουλεύουν μαζί. «Αυτή δεν είναι ξανθιά, ξέρει από πολιτική!», είπε σε στέλεχος τού σταθμού μετά την πρώτη τους συνεργασία. «Έχει τη φλόγα τής ενημέρωσης. Κάθε μέρα δίνει εξετάσεις και κερδίζει», είπε χαρακτηριστικά.

Τελείωσε με παραφράζοντας το ρητό, «πίσω από κάθε επιτυχημένο άνδρα…», όχι με το αντίθετο όπως θα περίμενε κάποιος αλλά γενικεύοντάς το, «πίσω από κάθε επιτυχημένο άνθρωπο βρίσκεται ένας σημαντικός σύντροφος», αναφερόμενος στο σύζυγο τής συγγραφέως ο οποίος τη «βοηθάει» με μηνύματα την ώρα τής εκπομπής!

«Έχει μέλλον», είπε για τη συγγραφέα και έκλεισε την εκδήλωση, αφού η κα Τσιμτσιλή με εύσχημο τρόπο τον «βοήθησε» να επισπεύσει!

Πηγή: Bookia.gr
Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!