Η Δήμητρα Ιωάννου γράφει για το μυθιστόρημά της «Το τραγούδι της Αννέτας»

Share Button

Με χαρά παρατηρώ πως το αναγνωστικό κοινό έχει εξελιχθεί και δεν ικανοποιείται πια από την κατανάλωση μονοδιάστατων ιστοριών με απλοϊκές δομές. Η μέση ελληνίδα αναγνώστρια αναζητά πλέον πιο πολλά συστατικά στο βιβλίο που θα διαβάσει, για να πειστεί να αφεθεί και να «ταξιδέψει» μαζί του. Η εξέλιξή της ακολουθεί την ίδια της τη ζωή, που την τοποθετεί ταυτόχρονα σε πολλαπλούς ρόλους, αυτούς της εργαζόμενης, της μητέρας, της νοικοκυράς, και γενικότερα της υπερ-απασχολημένης γυναίκας του σήμερα.

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΑΝΝΕΤΑΣ είναι ένα σύνθετο μίγμα από πολλά εύγευστα υλικά, καλά διαλεγμένα και σε σωστές αναλογίες μεταξύ τους. Υπάρχει το κομμάτι του παρόντος που τρέχει γοργά σε αμείλικτους ρυθμούς, και εμπεριέχει δυνατές καταστάσεις, από εκείνες που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος. Παράλληλα ο αναγνώστης καταβυθίζεται σε ένα ονειρικό ταξίδι στο παρελθόν, στα Επτάνησα της Ενετοκρατίας, που τον γοητεύει και τον γεμίζει γλυκιά νοσταλγία. Αυτό το ταξίδι χρωματίζεται ιδιαίτερα από τα πλούσια λαογραφικά στοιχεία και το γλωσσικό ιδίωμα του τόπου.

Επιθυμία μου ήταν να διεισδύσω στον μικρόκοσμο των ανθρώπων εκείνης της εποχής και να ανακαλύψω τον τρόπο ζωής, τα ήθη, τα έθιμα, την ντοπιολαλιά και τους κώδικες συμπεριφοράς. Θα το χαρακτήριζα περισσότερο ως ένα μυθιστόρημα με έντονα λαογραφικά στοιχεία κι όχι ως ένα καθαυτό ιστορικό μυθιστόρημα που ασχολείται με τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα εκείνης της εποχής. Επίκεντρό του δεν είναι τόσο το ιστορικό πλαίσιο αλλά οι ίδιοι οι άνθρωποι και οι μεταξύ τους διαδράσεις.

Υπάρχει έντονο το στοιχείο του έρωτα, που όμως πληγώνεται από τα οδυνηρά συναισθήματα της προδοσίας, του πόνου, της ματαίωσης και της αίσθησης του ανεκπλήρωτου… μέχρι να έρθει η κάθαρση και να αποδειχτεί η παντοδυναμία της αγάπης, ακόμη κι αν χρειαστεί να περάσουν αιώνες για αυτό. Τέλος διάχυτη αγωνία διαποτίζει το σκηνικό, αφού ένας διαταραγμένος δολοφόνος κυκλοφορεί ελεύθερος στα Επτάνησα και αφήνει το ζοφερό του αποτύπωμά στις ζωές των υπολοίπων.
Από την άλλη το σύγχρονο κομμάτι καταπιάνεται με ένα νευραλγικό ζήτημα… αυτό των σχέσεων με το αντίθετο φύλο. Η ηρωίδα του είναι μια γυναίκα κοντά στο κατώφλι των σαράντα, που αγωνίζεται να φτιάξει τη ζωή της και να κάνει την οικογένεια που επιθυμεί, πιεζόμενη αφόρητα από την ηλικία και τον κοινωνικό της περίγυρο.

Παίρνοντας αποφάσεις υπό την αιγίδα του φόβου, βρίσκεται στην οδυνηρή θέση να ανακαλύψει όχι μόνο ότι ο άντρας-θησαυρός με τον οποίο συνέδεσε τη ζωή της είναι άνθρακες, αλλά επιπλέον ότι κινδυνεύει και η ίδια εξαιτίας της ακούσιας εμπλοκής της σε ένα πολύ επικίνδυνο κύκλωμα.

Λόγω επαγγέλματος συναντώ πολλές νέες γυναίκες που προβληματίζονται πολύ για τη δημιουργία αλλά και τη διατήρηση μιας καλής σχέσης. Η πραγμάτωση της πολυπόθητης οικογένειας αποδεικνύεται δύσκολη κι εκείνες, παρότι είναι κατάφορτες με πάμπολλες αρετές και ποιότητες, καταλήγουν να πορεύονται μόνες και πικραμένες.

cover-tragoudi_tis_annetas
buy

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΑΝΝΕΤΑΣ είναι ένα μήνυμα προς αυτές τις γυναίκες. Στη σύγχρονη κοινωνία, όπου οι δομές και τα παραδεδομένα σχήματα αλλάζουν, ο φόβος είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Η ηρωίδα του βιβλίου υποκύπτει στο φόβο της και πληρώνει για αυτό. Μόνο όταν βρίσκει το κουράγιο να παραδεχτεί το λάθος της, διαβλέπει φως στην άκρη του τούνελ και εξισορροπεί μέσα της πράγματα και καταστάσεις.

Αποτινάσσοντας από πάνω της τις ανασφάλειες που την κρατούν δέσμια, βρίσκει τη δύναμη να αντιδράσει και μόνο τότε, περνώντας δια πυρός και σιδήρου, βρίσκει τη σωστή πορεία και διεκδικεί την πραγματική ευτυχία.

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!