Λένα Μαντά: Η συγγραφή είναι γέλιο, δάκρυ, τρέλα και ψυχαναγκασμός

Share Button

Η επιτυχημένη συγγραφέας Λένα Μαντά, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου με τίτλο «Μια συγνώμη για το τέλος», μιλάει αποκλειστικά στο ExitNews.gr και μας ταξιδεύει στον μαγικό κόσμο των βιβλίων. 

Συνέντευξη της Λένας Μαντά στο ExitNews.gr και τη Βάλια Κόκκινου

Τι ρόλο πρέπει να παίζουν οι πνευματικοί ταγοί σε εποχή κρίσης;

Αυτόν που πάντα έπαιζαν σε περιόδους κρίσεων. Αφυπνίζουν, προβληματίζουν και ταυτόχρονα δίνουν δύναμη στον κόσμο που υποφέρει ταξιδεύοντας το μυαλό και την ψυχή του μακριά από ότι πονάει. Το κακό είναι ότι σπάνια τους δίνεται το βήμα για να το κάνουν κι έτσι το βιβλίο παραμένει ο μόνος τρόπος για περάσουν τα μηνύματά τους στο κοινό.

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το πρώτο σας βιβλίο;

Από τον καιρό που θυμάμαι τον εαυτό μου, η σχέση με το χαρτί και το μολύβι, μου ήταν απαραίτητη. Το πρώτο βιβλίο όμως, ήρθε πολύ αργότερα. Και ούτε κατάλαβα ότι επρόκειτο για βιβλίο. Ξεκίνησα να γράφω σκόρπιες σκέψεις, μέχρι που συνειδητοποίησα ότι δημιουργούσα μια ιστορία…

Όταν είσαστε παιδί, ποιο βιβλίο είχατε αγαπήσει, και από ποιον συγγραφέα;

Στην εποχή που ήμουν παιδί, η παιδική λογοτεχνία ερχόταν σχεδόν αποκλειστικά από ξένους συγγραφείς. Τότε ήταν της μόδας η Μαίρη Πόπινς, η Πολυάννα και το μυστικό της χαράς, οι τρεις Σωματοφύλακες, ο κόμης Μοντεχρήστο… Δεν μπορώ να ξεχωρίσω εύκολα το αγαπημένο μου. Νομίζω ότι ήταν ο κόμης Μοντεχρήστο του Δουμά.

Ποιος ήρωας είναι ο αγαπημένος σας από τα βιβλία σας;

Είναι δύσκολο ν’ απαντήσω… Είναι όλοι τους λατρεμένοι! Θεωρώ όμως ότι πιο κοντά σ’ εμένα είναι η Ελπίδα από το Βαλς με δώδεκα θεούς, η Μαρκέλλα από Το τελευταίο τσιγάρο και σίγουρα η Ντάτα!

Τι είναι αυτό που σας γεμίζει και σας βοηθάει να συνεχίσετε τη συγγραφή βιβλίων;

Η ήρεμη οικογενειακή μου ζωή, ο άντρας μου που είναι πάντα δίπλα μου και η ατελείωτη αγάπη γι’ αυτό που κάνω! Δεν μπορώ να φανταστώ πια τον εαυτό μου χωρίς τα βιβλία και τους ήρωές μου.

Πόσο χρόνο χρειάζεστε ώστε να ολοκληρώσετε ένα βιβλίο σας; Πείτε μου για ένα συγκεκριμένο βιβλίο που σας παίδεψε περισσότερο.

Συνήθως ένα βιβλίο το δουλεύω για πέντε ή και έξι μήνες, ανάλογα με το θέμα του. Κανένα δεν με παιδεύει! Το αντίθετο! Περνάω πολύ καλά γράφοντάς το, ταξιδεύω με το μυαλό και την ψυχή μου, απολαμβάνω κάθε ώρα που περνάω χαμένη μαζί με τους ήρωες μου! Αυτό που ίσως με δυσκολεύει, είναι όταν έχω να κάνω με ιστορικά στοιχεία που θέλουν έλεγχο και μελέτη. Από αυτή την πλευρά η Θεανώ και η Ντάτα ήθελαν περισσότερη δουλειά. Παράλληλα όμως μαθαίνω γεγονότα που αγνοούσα ή θυμάμαι άλλα που είχα λησμονήσει. Από κάθε πλευρά λοιπόν, είναι απόλαυση η συγγραφή κάθε βιβλίου!

Πείτε μου ένα βιβλίο σας που επηρέασε τη διαμόρφωση του χαρακτήρα σας;

Απ’ όσα βιβλία έχω διαβάσει και απ’ όσα έχω γράψει, έχω πάρει και κάτι. Κάθε βιβλίο αφήνει αποτύπωμα στο μυαλό και την ψυχή μας και αυτό είναι το μεγάλο κέρδος της ανάγνωσης!

Πώς νιώθετε κάθε φορά που εκδίδεται ένα βιβλίο σας;

Συγκινημένη, σαν να είναι το πρώτο! Λες και ένα αόρατο σφουγγάρι έχει διαγράψει ότι έχει προηγηθεί και νιώθω σαν πρωτοεμφανιζόμενη! Με την ίδια λαχτάρα περιμένω να το δω έτοιμο με το εξώφυλλό του, να το καμαρώσω στις προθήκες των βιβλιοπωλείων και να βουρκώσω αν τύχει και το δω στα χέρια αναγνώστριας! Κάθε φορά που υπογράφω νέο συμβόλαιο με τις εκδόσεις Ψυχογιός έχω το ίδιο καρδιοχτύπι… Ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ακριβώς αυτό. Κάθε φορά είναι σαν την πρώτη φορά! Τίποτα δεδομένο για μένα.

Είναι δύσκολο και χρονοβόρο να ασχοληθεί κανείς με τη συγγραφή βιβλίου; Πώς θα ενθαρρύνατε ένα νέο συγγραφέα;

Έχω πει πολλές φορές ότι η συγγραφή δεν είναι επάγγελμα. Είναι γέλιο, δάκρυ, τρέλα και ψυχαναγκασμός. Θέλει αυτοπειθαρχία, αυτοέλεγχο, υπομονή και επιμονή. Δεδομένου ότι παίρνω πολλά μηνύματα από νέους ή επίδοξους συγγραφείς που θέλουν να διαβάσω τα κείμενά τους και να τους πω την γνώμη μου, λέω το εξής: Αν αγαπάς αυτή τη διαδικασία, αν σου είναι αδύνατον να ζήσεις χωρίς αυτήν, δεν χρειάζεσαι την γνώμη κανενός, ούτε της Μαντά για να συνεχίσεις! Αν νιώσεις έτοιμος να μοιραστείς το πόνημά σου με τον κόσμο, τότε χρειάζεται η τόλμη να το στείλεις σε εκδότη της αρεσκείας σου και να προετοιμάζεσαι για την απόρριψη που δεν θα σε αποθαρρύνει, αλλά θα σε γεμίσει πείσμα για να προσπαθήσεις ξανά και ξανά…

Για ποιους λόγους θα συστήνατε σε έναν αναγνώστη να διαβάσει ένα βιβλίο σας;

Δεν συνηθίζω κάτι τέτοιο… Όταν μου ζητάνε ιδέες για βιβλία προτείνω βιβλία από άλλους ομότεχνους που με συνεπήραν. Το θεωρώ υπερφίαλο να προτείνω βιβλία μου.

Υπάρχει βιογραφία στα βιβλία σας; Αναφέρετε παιδικά βιώματα ή προσωπικές σας στιγμές σε κάποια από αυτά;

Θα έλεγα ότι δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να γράψει χωρίς την προσθήκη προσωπικών δεδομένων στα κείμενά του. Με αυτή την λογική λοιπόν, κάθε βιβλίο μου έχει κάτι από εμένα, κάποια λιγότερο, κάποια περισσότερο. Πάντως όποια ηρωίδα μου είναι σκληρή και μανιέρα της έχει την επίπονη λογική, έχει πολλά στοιχεία από μένα.

Πώς θα περιγράφατε τον όρο «καλό βιβλίο»;

Αυτό που με ταξιδεύει τόσο μακριά που αρνούμαι να επιστρέψω στην πραγματικότητα, αυτό που δεν θέλω ν’ αφήσω μέχρι να το τελειώσω και τέλος, αυτό που μένει στο μυαλό μου για πάντα.

Το επόμενο βιβλίο σας πότε θα κυκλοφορήσει; Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτό.

Στις 7 Μαΐου θα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία το νέο μου βιβλίο με τίτλο Μια συγγνώμη για το τέλος. Είναι η ιστορία της Μυρσίνης, μιας κοπέλας άχρωμης, ίσως και άσχημης, που στην ζωή της, όσοι βρέθηκαν γύρω της, έπρεπε να της ζητήσουν συγγνώμη. Μόνο που αυτή την λέξη άργησε πολύ να την ακούσει…

Τι εύχεστε για τον εαυτό σας και την οικογένεια σας στο μέλλον;

Το μόνο πράγμα που εύχομαι είναι να έχουμε την υγεία μας και την ευκαιρία ν’ απολαύσουμε τους κόπους μιας ζωής και την ψυχή που επενδύσαμε στα παιδιά μας.

Σας ευχαριστούμε για τη κουβέντα μας, και μπορείτε να περάσετε ένα μήνυμα στους αναγνώστες σας.

Ορμώμενη από το τελευταίο μου βιβλίο θα έλεγα πως καλό θα είναι, όλοι μας, ό,τι έχουμε να πούμε, να το λέμε στην ώρα του. Τότε έχει την μεγαλύτερη αξία. Σας ευχαριστώ πολύ!

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!