10 συμβουλές για την ανάγνωση των “Silent Books”
σε μια κοινότητα που δε μιλάει την ίδια γλώσσα!

Share Button

Από το 2012, που εισάχθηκαν για πρώτη φορά τα «Σιωπηλά Βιβλία», έχει αποδειχτεί ότι η ανάγνωσή τους συνιστά έναν εξαιρετικό τρόπο για να επιτευχθεί μια κοινή εμπειρία αμοιβαίας αξίας. Δεν πρόκειται για μάθημα, αλλά για μια γέφυρα.

Οι συμβουλές που ακολουθούν μπορούν να προσαρμοστούν σε οποιαδήποτε συνθήκη:

  1. Επιλέξτε ή δημιουργήστε έναν ήσυχο χώρο και τοποθετήστε τα «Σιωπηλά Βιβλία». Συγκεντρώστε μια μικρή ομάδα (η ομάδα μπορεί να μεγαλώσει). Υποδεχτείτε κάθε μέλος της ομάδας με χαμόγελο. Όταν εργάζεστε με παιδιά, βεβαιωθείτε ότι οι ενήλικες είναι κοντά και μπορούν να δουν όλες τις δραστηριότητες. Βεβαιωθείτε επίσης ότι εγκρίνουν τα βιβλία που θα διαβαστούν.
  2. Ενθαρρύνετε τους παρευρισκόμενους να αγγίξουν τα βιβλία, να τα κοιτάξουν, να ξεφυλλίσουν τις σελίδες τους, να τις αγγίξουν, να είναι κοντά στα βιβλία και κοντά ο ένας στον άλλον χωρίς φόβο.
  3. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και απελευθερώστε τον αέρα. Νιώστε τη σιωπή. Απολαύστε την απουσία λέξεων. Χρησιμοποιήστε μάτια και χαμόγελα. Βεβαιωθείτε ότι συμμετέχουν όλοι στην εμπειρία ανάγνωσης. Αυτό είναι ένα νέο ταξίδι σε ένα νέο μέρος με νέους φίλους. Τα βιβλία είναι πολύ ισχυρά και μπορούν να οδηγήσουν σε στιγμές αληθινής ηρεμίας και γαλήνης.
  4. Αφουγκραστείτε τη σιωπή κάθε βιβλίου και ξεφυλλίστε τις σελίδες του. Επισημάνετε πράγματα και γίνετε μέρος της ιστορίας μαζί με όλους όσοι βρίσκονται δίπλα σας.
  5. Ακούστε τι συμβαίνει, βιώστε κι εσείς τη στιγμή μαζί με τους γύρω σας. Αν συνεχίζουν να συμμετέχουν όλοι, προχωρήστε. Αν δεν απαντήσει κανείς, μη διστάσετε να αλλάξετε βιβλίο.
  6. Ερμηνεύστε, φανταστείτε, εμπλακείτε, αντιδράστε. Επικοινωνήστε χωρίς λόγια. Προσπαθήστε να μη μιλάτε. Μπορείτε να ξεκινήσετε από την αρχή όσες φορές χρειαστεί.
  7. Δείξτε τις εικόνες σε όλους. Περάστε το βιβλίο από χέρι σε χέρι, περιμένετε και ακούστε. Όλες οι απαντήσεις είναι ευπρόσδεκτες.
  8. Εμπλουτίστε την εμπειρία με ρυθμικούς ήχους, όπως παλαμάκια ή χτυπήματα. Εναλλακτικά, ξεκινήστε ένα παιχνίδι με τα παιδιά ή τους ενήλικες. Ακολουθήστε οποιονδήποτε οδηγό σας προσφέρεται.
  9. Κλείστε το βιβλίο. Αυτό είναι το τέλος του ταξιδιού. Ευχαριστείστε όλους όσοι συμμετείχαν στην ανάγνωση του “Silent Book”. Είστε όλοι φίλοι τώρα πια.
  10. Νιώστε τυχεροί και ευγνώμονες που συναντάτε ανθρώπους που ταξιδεύουν τόσο καιρό μακριά από το σπίτι τους. Θα θυμούνται ότι σας συνάντησαν. Κι εσείς το ίδιο!

 

Πηγή: International Board on Books for Young People (IBBY)

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!