Στα παρασκήνια ενός «τρελού τρελού αγροκτήματος»

Ράνια Μπουμπουρή - Μια τρελή τρελή σειρά βιβλίων
Share Button

Το θέμα του βιβλίου «Ένα τρελό τρελό Αγρόκτημα» με βρήκε και το βρήκα σ’ ένα χωριό των Σερρών, κάποιες πασχαλινές διακοπές, όταν κάνοντας βόλτα με τις κόρες μου, περίπου 5 και 7 ετών τότε, είδαμε σε μια αυλή μια γαλοπούλα. Τα κορίτσια παραξενεύτηκαν πολύ και δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι πουλί είναι. «Παράξενος κόκορας; Σκούρο παγόνι; Παγόνι με κοντά φτερά;» απορούσαν. Και πριν προλάβω να τους πω «γαλοπούλα», βγαίνει μια γιαγιά από το σπίτι και μας λέει: «Τον κούρκο κοιτάτε;»

Ε, τότε, όχι μόνο αποφάσισα να γράψω μια συλλογή για τα ζώα του αγροκτήματος, ώστε τα παιδιά να μάθουν τα γνωρίσματα κάθε ζώου και την προσφορά του στους ανθρώπους, όπως και ιστορικά ή μυθολογικά στοιχεία γι’ αυτά, αλλά και να φροντίσω ώστε, σε κάθε ποίημα, να δίνονται όσο το δυνατόν περισσότερες λέξεις σε σχέση με το κάθε ζώο. Λέει η γαλοπούλα, λόγου χάρη: «…Με τον καλό αντρούλη μου, που τονε λένε γάλο/ γίνεται ένα μπέρδεμα μεγάλο…» (η συνέχεια στην εικόνα)

Γαλοπούλα στο τρελό τρελό αγρόκτημα

Γράφοντας τα ποιήματα, βέβαια, είχα υπόψη μου ότι ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος θα έκανε τη μελοποίηση. Κι επειδή γελούσα πολύ με τα κακαρίσματά του στο γράμμα Κάπα από την «Τρελή τρελή ΑΒ» και με τα βελάσματα της Ελένης Κοκκίδου και της παιδικής χορωδίας Viva Voce στον αριθμό 9 από το «Τρελό τρελό Αριθμητάρι», σκέφτηκα να προσθέσω τις φωνές των ζώων μες στα ποιήματα. Έτσι, ανάλογα με το ζώο που υποδύονται, ακούμε τους αγαπημένους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο CD να βελάζουν, να γκαρίζουν, να χλιμιντρίζουν, να γρυλίζουν, να γαβγίζουν, να νιαουρίζουν, να κακαρίζουν…

Ράνια Μπουμπουρή, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος και Idra Kayne

Ράνια Μπουμπουρή, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος και Idra Kayne

 

Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τις ηχογραφήσεις στο στούντιο arttings, υπό την καθοδήγηση του Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου:

 

mpaksevaniΗ Φωτεινή Μπαξεβάνη, η σπιρτόζα Πέπη από την αγαπημένη τηλεοπτική σειρά «Εγκλήματα», μας λέει το τραγούδι της Ρηνιώς της αγελάδας, αλλά κάνει και την αφήγηση στην αρχή και στο τέλος της ιστορίας ζωντανεύοντας με μοναδικό τρόπο τα γεγονότα που διαδραματίζονται στο τρελοαγρόκτημά μας και εμπνέουν το ρεπερτόριο όλων των ζώων. Από άποψη μουσικών οργάνων, στο τραγούδι της αγελάδας πρωταγωνιστεί η τούμπα.

Σε κάθε τραγούδι του CD μας πρωταγωνιστεί ένα διαφορετικό μουσικό όργανο, το οποίο οι αναγνώστες μπορούν να αναζητήσουν στην εικονογράφηση της Νίκης Λεωνίδου.

 

andritsouΣτην τηλεοπτική σειρά «Σαββατογεννημένες», η Βασιλική Ανδρίτσου «ζωγράφιζε» ως Σίσσυ με τα πινέλα της το πρόσωπο της Ελένης Ράντου. Στο τρελοαγρόκτημά μας, «ζωγραφίζει» με τη φωνή της τραγουδώντας το τραγούδι της Κατίγκως της κατσίκας. Μουσικά, στο τραγούδι της τον χορό σέρνει η κρητική λύρα, αφού η πιο γνωστή πρόγονος της κατσίκας είναι η Αμάλθεια: «Το γάλα της Αμάλθειας έθρεψε στην Κρήτη/ τον Δία, τον Ολύμπιο κυβερνήτη…»
kayne

 

Η Idra Kayne, που έχει χαρακτηριστεί βασίλισσα της soul/funk μουσικής στην Αθήνα, ερμηνεύει το τραγούδι της Μπέλας της προβατίνας. Μπέλα στα ιταλικά σημαίνει «όμορφη» αλλά, επίσης, είναι ένα από τα συνηθισμένα ονόματα που έδιναν οι τσοπάνηδες των ορεινών περιοχών της Ελλάδας στα πρόβατά τους. Μουσικά, στο κομμάτι αυτό πρωταγωνιστεί –φυσικά!– η φλογέρα.

 

dadakaridisΟ Πυγμαλίων Δαδακαρίδης ως Άγης το γουρούνι αγανακτεί και γρυλίζει, παραπονιέται και μουγκρίζει, αλλά στο τέλος όλους μάς κερδίζει με το τρελό, θεότρελο κέφι του και το λασπωμένο, αλλά πληθωρικά φινετσάτο ταμπεραμέντο του! Ποιο άλλο όργανο θα μπορούσε να έχει τον πρώτο λόγο μουσικά σε αυτό το κομμάτι από το τρομπόνι;

 

 

 

 

kraterosΟ Κρατερός Κατσούλης ήρθε στο στούντιο μάλλον προβληματισμένος για το αν θ’ αντεπεξέλθει στον ρόλο του γαϊδάρου, αλλά δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε πιο γλυκό και μαγκάκο Γιακουμή. Ιιι-α! Στο τραγούδι για το ζώο που συντρόφευε στη δουλειά τον λαό μας, πρωταγωνιστής είναι, φυσικά, το όργανο που μας συντροφεύει ακόμα και σήμερα στη διασκέδαση: το μπουζούκι!

 

 loulisΟ Χρήστος Λούλης, που ερμηνεύει την μπαλάντα του Θήτα στην «Τρελή τρελή ΑΒ», συμμετέχει στο «Τρελό τρελό Αγρόκτημα» με ένα κομμάτι που, όταν το άκουσε πρώτη φορά, το χαρακτήρισε «επικό». Και με αυτό ακριβώς το ύφος το ερμήνευσε. Πρόκειται για το τραγούδι του Άλκη του αλόγου, όπου μουσικά τον πρώτο λόγο έχει το πιάνο.
Μάλιστα, ειδικά γι’ αυτό το κομμάτι η ομάδα της arttings έπρεπε να «καλπάσει», αφού έγινε και δεύτερη ηχογράφηση σε άλλο στούντιο, το οποίο διαθέτει πιάνο με ουρά, ώστε να ακούγεται πιο ωραίος ο ήχος του πιάνου στο CD.

Η αγαπημένη μας Δήμητρα Παπαδοπούλου, αν και υπήρξε απαράδεκτη –αφού έπαιζε στους «Απαράδεκτους»– δεν είναι καθόλου ακατάδεκτη: φιλοξένησε την ομάδα arttings στο σπίτι της, όπου ηχογραφήθηκε για το τρελοαγρόκτημά μας η Κανέλα η κουνέλα με την τσαχπινιά, το μπρίο και την αποφασιστικότητα που αρμόζει σε ένα τόσο χαριτωμένο ζωάκι. Κρίτσι-κριτς! Στο τραγούδι της, μουσικά πρωταγωνιστεί το φλάουτο.

alkiviadisΟ χαρακτηρισμός «Άνθρωπος-Ορχήστρα» ταιριάζει γάντι στον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο, όχι μόνο επειδή μπορεί να εναλλάσσει επί σκηνής τα πολλά διαφορετικά μουσικά όργανα που παίζει, αλλά κι επειδή μπορεί να «ενορχηστρώνει» ιδιαίτερα απαιτητικές προσπάθειες. Στο CD μας είναι συνθέτης, μουσικός, παραγωγός, ενορχηστρωτής, κάνει τη διδασκαλία της χορωδίας και τραγουδάει το τραγούδι του σκύλου, του Μορτάκη. Στο τραγούδι αυτό, ο σκύλος του αγροκτήματος κάνει ένα νωχελικό διάλειμμα, στο οποίο μας συστήνεται μουσικά η τρομπέτα. Στη φωτογραφία, ο Αλκιβιάδης στο μπαλκόνι του στούντιο arttings, με τα δύο προηγούμενα βιβλία-CD της τρελής τρελής σειράς.

 

marthaΗ Μάρθα Φριντζήλα, πολυάσχολη όπως όλοι οι καλλιτέχνες που μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους, άφησε για λίγο τις συναυλίες και τις παραστάσεις της και ήρθε στο στούντιο, για να μας τραγουδήσει για τη γάτα τη Γωγώ. Μουσικά, στο τραγούδι της πρωταγωνιστεί με γατίσιο νάζι και τσαχπινιά το κλαρινέτο.

vogiatzakiΗ Σοφία Βογιατζάκη, με τη χαρακτηριστική φωνή και το χαρακτηριστικό της γέλιο, υποδύεται την κάπως νευρική αλλά πάντα κεφάτη και έτοιμη για χορό Γαλάτεια, τη γαλοπούλα. Γλου-γλου! Μουσικά στο τραγούδι της τον πρώτο λόγο έχει το σαξόφωνο τενόρο.

 

 

Πού να φανταζόμασταν, κάποτε, ότι η πολυαγαπημένη μας «Μαντάμ Σουσού» θα τραγουδούσε το τραγούδι της Πηνελόπης της πάπιας στο CD μας; Η Άννα Παναγιωτοπούλου, αγαπημένη φωνή και από τη «Λιλιπούπολη», τελειώνει το κομμάτι με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο. Μουσικά στο τραγούδι της πρωταγωνιστεί το φαγκότο. Η ομάδα του στούντιο arttings ταξίδεψε στην Τήνο για να πραγματοποιήσει την ηχογράφηση, αφού μόνο η Άννα Παναγιωτοπούλου θα μπορούσε να ζωντανέψει μια τόσο κεφάτη, σοβαρή και πιπεράτη πάπια. Θα μπορούσε να τους σταματήσει, λοιπόν, κάποιο εμπόδιο; Α, πα πα πα πα!

eustathiaΗ Ευσταθία, αν και φοβόμασταν ότι η πρόταση να κάνει την… κότα ίσως την τρομάξει, όχι μόνο απέδειξε ότι μπορεί να δει με τα μάτια ενός παιδιού τα συμπαθητικά αυτά πουλιά, αλλά έσπασε και τα στερεότυπα που έχουν επικρατήσει για τις κότες, και χωρίς ταμπού είπε με τον ιδιαίτερο τρόπο της το τραγούδι της Κικής: «…Μ’ αρέσει η παρεούλα, να ζω κοπαδιαστά/ να κουβεντιάζω να γελώ κακαριστά. Κα-κα-κα!» Στο τραγούδι της, μουσικά πρωταγωνιστεί το μπάσο κλαρινέτο.

 

 

 

ntagakiΗ Γεωργία Νταγάκη συμμετέχει στο CD με δύο ιδιότητες. Αφενός τραγουδάει με την αισθαντική της φωνή την μπαλάντα της Λίνας της χήνας, αφετέρου παίζει με συναίσθημα και δεξιοτεχνία κρητική λύρα στο τραγούδι της κατσίκας. Στο ταξιδιάρικο τραγούδι της χήνας, μας οδηγεί μελωδικά το βιολοντσέλο.

 

 

 

 

 

 

Τι έχει να δηλώσει όμως ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος έπειτα από όλη αυτή την τρελή, τρελή προσπάθεια;

Αλκιβιάδης: «Ευτυχισμένος για την περιπέτεια που έζησα παρέα με τους συνεργάτες και τους φίλους, που άφησαν πίσω δουλειές και υποχρεώσεις για να με τιμήσουν με τη συμμετοχή, το ταλέντο και τη φαντασία τους. Δουλέψαμε όλοι με τον ενθουσιασμό, την παιχνιδιάρικη διάθεση αλλά και τον σεβασμό που αρμόζει σε ζώα με τόσο έντονες προσωπικότητες και είμαστε περήφανοι που το τρελό μας αγρόκτημα έχει πλέον πάρει τον δρόμο του προς τις καρδιές των μικρών μας φίλων».


«Μια τρελή τρελή ΑΒ», «Ένα τρελό τρελό Αριθμητάρι», «Ένα τρελό τρελό Αγρόκτημα»: ποια δουλειά από τις τρεις τον έχει ξετρελάνει πιο πολύ;

Αλκιβιάδης: «Με έχουν τρελάνει και οι τρεις εξίσου και με έχουν ξετρελάνει και οι τρεις, η καθεμία με τον δικό της τρόπο… Θα μπορούσα να μιλάω με τις ώρες για την καθεμία ξεχωριστά, τους κόσμους και τις ιστορίες τους που γεννήθηκαν στη φαντασία της Ράνιας, που ντύσαμε με μουσική στην arttings και που στόλισαν με μεράκι πλήθος ταλαντούχων μουσικών, ηθοποιών, τραγουδιστών… Μη μου ζητάτε όμως να διαλέξω!»

Θα συνεχιστεί, άραγε, η τρελή αυτή σειρά;

Αλκιβιάδης: «Φυσικά και θα συνεχιστεί, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν… σκέτη τρέλα!»

Share Button

The Author

Ράνια Μπουμπουρή

Η ΡΑΝΙΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΡΗ είναι δημοσιογράφος, επιμελήτρια εκδόσεων και μεταφράστρια. Γεννήθηκε το 1974 στο Καρπενήσι, όπου πέρασε ξέγνοιαστα παιδικά χρόνια με πολλά γέλια και πολλούς καβγάδες με τις τέσσερις αδελφές της. Στις πανελλήνιες εξετάσεις πέρασε πρώτη στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Α.Π.Θ., όπου αρίστευσε στα μαθήματα λόγου και φιλοσοφίας με καθηγητές τους Δ.Ν. Μαρωνίτη και Γ. Βώκο αντίστοιχα. Λατρεύει την παιδική λογοτεχνία και είναι μέλος του ελληνικού τμήματος της IBBY (International Board on Books for Young People). Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν είκοσι βιβλία της, μεταξύ των οποίων τα ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ ΤΡΕΛΗ ΑΛΦΑΒΗΤΑ (Έπαινος Ποίησης της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς), ΕΝΑ ΤΡΕΛΟ ΤΡΕΛΟ ΑΡΙΘΜΗΤΑΡΙ και ΕΝΑ ΤΡΕΛΟ ΤΡΕΛΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ, τα οποία συνοδεύονται από CDs σε μελοποίηση του Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου, με τη συμμετοχή πολύ γνωστών και αγαπημένων καλλιτεχνών.