Ο Άγιος Βασίλης και η Βία: Η ψυχολόγος Σοφία Ανδρεοπούλου γράφει για τον σχολικό εκφοβισμό

Share Button

“Τι θα ζητήσετε αλήθεια φέτος από τον ‘Αγιο Βασίλη; Υγεία, δουλειά, λεφτά για να αγοράσετε παιχνίδια στα παιδιά;

Εσείς μπορεί να αγωνιάτε για να βρείτε τα χρήματα να αγοράσετε δώρα στα παιδιά σας. Πολλά παιδιά, ωστόσο, βαθιά μέσα τους δεν επιθυμούν πανάκριβα δώρα. Επιθυμούν μια καλύτερη καθημερινότητα. Μια καθημερινότητα με λιγότερη πίεση, με λιγότερη αγωνία. Με λιγότερη βία.

Γιατί είναι αλήθεια πως πολλά παιδιά βιώνουν τη βια -τη σωματική, τη λεκτική, τη συναισθηματική βια- στο σχολείο, στο σπίτι ή στη γειτονιά τους. Σχολικός εκφοβισμός, οικογενειακός εκφοβισμός, και τώρα τελευταία, ηλεκτρονικός εκφοβισμός.

912Πολλά παιδιά αρχίζουν τη μέρα τους με σφιγμένο στομάχι και δάκρυα στα μάτια. Ζουν μέσα στην αγωνία και το φόβο – φόβο για το συμμαθητή που τα απειλεί, τον καθηγητή που τα μαλώνει, το γονιό που τους φωνάζει. Πέρα από τις φωνές, τις βρισιές, τις διαρκείς επικρίσεις και κριτικές, αρκετά παιδιά υφίστανται ακόμα και σωματική βία, μια που είναι αλήθεια ότι πολλοί γονείς εξακολουθούν σήμερα να χτυπάνε τα παιδιά τους – άσχετα αν εκ των υστέρων μετανιώνουν και ντρέπονται γι΄αυτό.

Δεν είναι παράξενο, λοιπόν, πως μετά από όλες αυτές τις μορφές βίας, τα παιδιά τρομοκρατούν το ένα το άλλο και ασκούν έμμεσα ή άμεσα βια μεταξύ τους. Πρόσφατη έρευνα σε 4987 ελληνόπουλα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έδειξε πως το 31,98% των ερωτηθέντων είχε υπάρξει «θύμα» και το 30.20% «θύτης» σε κάποιο επεισόδιο σχολικού εκφοβισμού (European Antibullying Campaign, 2012). Αν σε αυτό προσθέσουμε το γεγονός ότι πολλά παιδιά είναι «μάρτυρες» ενός επεισοδίου, πράγμα που επίσης τους γεννά αρνητικά συναισθήματα, καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλο είναι το ποσοστό των παιδιών που βιώνει κάποια πτυχή της βίας στο σχολείο.

Ένα αγόρι 15 χρονών μου έλεγε πρόσφατα: «το σχολείο είναι για μένα χειρότερο από κόλαση». Τι να τα κάνει τα παιχνίδια και τα πανάκριβα δώρα ένα παιδί όταν ζει μέσα στην απαξίωση και τον φόβο;

Ίσως, λοιπόν, αντί να αγχωνόμαστε να βρούμε τα χρήματα για να αγοράσουμε παιχνίδια και ρούχα στα παιδιά μας, θα ήταν καλύτερο να εστιάσουμε σ΄αυτό που πραγματικά χρειάζονται: μια ζωή χωρίς διαρκή αγωνία, μια ζωή με αποδοχή, ενθάρρυνση και σαφή όρια.

9786180107227_3D
buy

Το καλύτερο δώρο για τα παιδιά μας δεν είναι μια ακριβή κονσόλα ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Είναι να τα βοηθήσουμε να ζήσουν καλύτερα. Να τα εκπαιδεύσουμε χωρίς να χρησιμοποιούμε την απειλή και το φόβο. Να τα διδάξουμε στην πράξη πώς να λύνουν ειρηνευτικά τις διαφορές τους. Να τα μάθουμε να εκφράζουν τις ανάγκες τους με λόγια κι όχι με τη βια. Να τα πείσουμε πως έχουν δύναμη και ικανότητες και αξία. Πως αν συνεργάζονται –αντί να ανταγωνίζονται- μπορούν να κάνουν θαύματα.

Ας ζητήσουμε λοιπόν από τον Άγιο Βασίλη να μας δώσει το θάρρος να αντικρίσουμε κατάματα την πραγματικότητα που έχουμε κατασκευάσει για τα παιδιά μας και την υπομονή να εργαστούμε για να την κάνουμε καλύτερη. Ας του ζητήσουμε να μας βοηθήσει να νικήσουμε τη βία μέσα μας και γύρω μας για να προσφέρουμε έναν αληθινά όμορφο κόσμο στα παιδιά μας”.

*Η Σοφία Ανδρεοπούλου είναι ψυχολόγος και συγγραφέας. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός το βιβλίο της «Πέτρος και Ράνια» – ένα παιδικό μυθιστόρημα για τον σχολικό εκφοβισμό και τη δύναμη των παιδιών να τον αντιμετωπίσουν.

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!