Οι ιστορίες που πραγματεύεται το νέο βιβλίο του Ουμπέρτο Έκο, Φύλλο Μηδέν

Share Button

Ο Ουμπέρτο Έκο είναι ένας «αλχημιστής» της λογοτεχνίας!
Καταφέρνει να συνθέτει αριστοτεχνικά τις βαθιές του γνώσεις στα πεδία της σημειολογίας, της θεωρίας της λογοτεχνίας, της φιλοσοφίας και της ιστορίας, και με μυθοπλαστική δεινότητα δημιουργεί απολαυστικά, πολυεπίπεδα μυθιστορήματα όπως «Το όνομα του ρόδου», «Το εκκρεμές του Φουκώ» και «Το κοιμητήριο της Πράγας».

Στο νέο του βιβλίο, ΦΥΛΛΟ ΜΗΔΕΝ, ο Ουμπέρτο Έκο μας παρασύρει σε ένα σκοτεινό, πολύπλοκο και άκρως επικίνδυνο σύμπαν-προϊόν συστηματικής παραπληροφόρησης και συνωμοσιολογίας από τα ΜΜΕ.
Για να ξεκινήσουμε την περιπλάνησή μας στο νέο σύμπαν του ιδιοφυούς συγγραφέα, δημιουργήσαμε ένα «χάρτη» με τα ιστορικά θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο.

 

Tο πραξικόπημα του πρίγκιπα Τζούνιο Βαλέριο Μποργκέζε

Borghese-portraitΟ Τζούνιο Βαλέριο Μποργκέζε (1906-1974) υπήρξε αξιωματικός του ναυτικού και παρασημοφορήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο της Στρατιωτικής Τιμής. Το 1967 ίδρυσε την ακροδεξιά οργάνωση Fronte Nazionale (Εθνικό Μέτωπο). Το 1970 δραπέτευσε στην Ισπανία, έπειτα από κατηγορίες για απόπειρα πραξικοπήματος.
Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας του Παλέρμο «Η ώρα» είχε πληροφορηθεί ότι ο πρίγκιπας Τζούνιο Βαλέριο Μποργκέζε προετοίμαζε πραξικόπημα σε συνεργασία με την Κόζα Νόστρα. Το γεγονός οδήγησε στην απαγωγή του δημοσιογράφου στις 16 Σεπτεμβρίου 1970, τον βασανισμό του και τελικά τον στραγγαλισμό του. Το πτώμα του δε βρέθηκε ποτέ, αλλά ύστερα από χρόνια οι μαφιόζοι ομολόγησαν τη δολοφονία και την ταφή του σε μια περιοχή μεταξύ του δάσους της Βιλαγκράτσια και του ποταμού Ορέτο.

 

H μυστική δεξιά Επιχείρηση Gladio

895Η Επιχείρηση Gladio (αγγλικά: Operation Gladio) είναι η κωδική ονομασία μίας μυστικής παρακρατικής-παραστρατιωτικής επιχείρησης του ΝΑΤΟ, που σκοπό είχε να αποτρέψει με ένοπλη δράση πιθανή αριστερή-κομμουνιστική-αντιαμερικανική επικράτηση στη Δυτική Ευρώπη. Η δράση της ήρθε στην επιφάνεια για πρώτη φορά στην Ιταλία, αλλά έδρασε και σε άλλες χώρες. Στην Ελλάδα, από το 1954 ως τη δεκαετία του ’80 δρούσε ένα παρακλάδι της οργάνωσης, στελεχωμένο από ακροδεξιούς και χουντικούς, που ονομαζόταν Operation Sheepskin (Κόκκινη προβιά στα ελληνικά), το οποίο είχε δημιουργηθεί από τις μετεμφυλιακές κυβερνήσεις της Δεξιάς σε συνεργασία με την αμερικανική CIA. Τελικά, η Κόκκινη προβιά αντιμετωπίστηκε με επιτυχία και εξαρθρώθηκε τη δεκαετία του ’80 από τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου και τον τότε αρχηγό ΓΕΕΘΑ, πτέραρχο Νίκο Κουρή.

Μπενίτο Μουσολίνι

Ο Μπενίτο Μουσολίνι (Benito Amilcare Andrea Mussolini) γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου 1883 και εκτελέστηκε στις 28 Απριλίου 1945. Ήταν Ιταλός πολιτικός, ιδρυτής και ηγέτης του Φασιστικού Κόμματος. Κυβέρνησε την Ιταλία από το 1922 έως το 1943 υπό δικτατορικό καθεστώς, μετατρέποντάς τη σε φασιστικό κράτος. Υπήρξε σύμμαχος του Αδόλφου Χίτλερ και οδήγησε τη χώρα του, ως δύναμη της συμμαχίας του Άξονα, στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά την είσοδο των συμμαχικών στρατευμάτων στην Ιταλία το 1943, κατέφυγε στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου με τη βοήθεια της ναζιστικής Γερμανίας ίδρυσε την επονομαζόμενη «Ιταλική Κοινωνική Δημοκρατία» ή «Δημοκρατία του Σαλό». Το καθεστώς του κατέρρευσε οριστικά το 1945 και ο ίδιος εκτελέστηκε τον Απρίλιο του ίδιου έτους από Ιταλούς παρτιζάνους.

Το µυστήριο του ξαφνικού θανάτου του πάπα Ιωάννη Παύλου

220px-Papa_Juan_Pablo_IΟ θάνατος του πάπα Ιωάννη Παύλου Α’ στις 29 Σεπτεμβρίου του 1978, µόλις 33 ηµέρες µετά την εκλογή του, παραµένει ένα άλυτο µυστήριο, λόγω της εσπευσµένης ταρίχευσης της σορού χωρίς νεκροψία, αλλά και της παράξενης άρνησης του Βατικανού να γίνει αιμοληψία για εργαστηριακό έλεγχο. Σύµφωνα µε έρευνα του Βρετανού δηµοσιογράφου Ντέιβιντ Γιάλοπ, ο θάνατος του ποντίφηκα οφείλεται σε δηλητηρίαση, ενώ κίνητρο για τους «εκκλησιαστικούς κύκλους» που φέρονται να ευθύνονται για τη δολοφονία αποτελούν οι µεταρρυθµίσεις που προγραμμάτιζε για τη Σύνοδο, αλλά και οι έρευνες που είχε διατάξει γύρω από τις οικονοµικές δραστηριότητες του Βατικανού. Πέντε χρόνια µετά, το «πόρισµα» της έρευνας που διατάχθηκε από το Βατικανό απέδιδε τον θάνατο του πάπα σε έµφραγµα του µυοκαρδίου.

CIA

Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (αγγλικά: Central Intelligence Agency – CIA) των ΗΠΑ είναι η κύρια κρατική υπηρεσία συλλογής, επεξεργασίας και ανάλυσης πληροφοριών που µπορεί να αφορούν οποιονδήποτε, οτιδήποτε και οπουδήποτε εκτός της επικράτειας των Ηνωµένων Πολιτειών. Πρόκειται για τη σηµαντικότερη υπηρεσία του είδους της στον κόσµο, µε το µεγαλύτερο δίκτυο συλλογής πληροφοριών.

ciaΗ βασική αποστολή της υπηρεσίας είναι η ανάλυση και μεταφορά ξένων πληροφοριών, βοηθώντας τον πρόεδρο και ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης να λάβουν αποφάσεις για την εθνική ασφάλεια της χώρας και όχι µόνο. Η CIA δεν ασκεί πολιτική, είναι µια ανεξάρτητη υπηρεσία που αρχικά ως δεξαµενή πλήθους πληροφοριών καθίσταται στη συνέχεια πηγή αυτών, δίνοντας την καλύτερη δυνατή κατεύθυνση σ’ εκείνους που ασκούν εξωτερική πολιτική µε το µέγιστο δυνατό όφελος. Επίσης, η CIA µπορεί να αναλάβει µυστικές αποστολές µόνο µε την υπόδειξη του προέδρου και σύµφωνα µε αποφάσεις του Συµβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, στο οποίο και συµµετέχει ο εκάστοτε διευθυντής της CIA. Η CIA έχει δικαιοδοσία µόνο εκτός των συνόρων των ΗΠΑ και όχι εντός. Αντίστοιχες υπηρεσίες είναι η SIS (MI6) του Ηνωµένου Βασιλείου, η Mossad του Ισραήλ, η KGB της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και η ελληνική ΕΥΠ.

H MΑΣΟΝΙΚΗ ΣΤΟΑ P2

banco_ambrosiano

Στις 26 Μαΐου του 1981, η κυβέρνηση της Ιταλίας αναγκάστηκε σε παραίτηση εξαιτίας της διείσδυσης σε αυτή μελών της παράνομης μασονικής Στοάς που είναι γνωστή ως P2 (Propaganda Due). Λίγους μήνες αργότερα απαγορεύτηκε η λειτουργία όλων των μυστικών εταιρειών. Η συγκεκριμένη Στοά, που αποσπάστηκε από τη Μεγάλη Ανατολή (Μεγάλη Στοά) της Ιταλίας (η οποία ιδρύθηκε στις 28 Απριλίου 1873), έγινε περιβόητη ανάμεσα στο 1970 και στο 1980 λόγω των δεσμών της με την ιταλική κυβέρνηση, αλλά και της εμπλοκής της στην αντικομμουνιστική επιχείρηση Gladio, που από πολλούς θεωρείται δημιούργημα της CIA και στο πλαίσιο της οποίας, όπως αποδείχθηκε, πραγματοποιήθηκε σειρά βομβιστικών επιθέσεων που καταλογίστηκαν στην ιταλική ακροαριστερά. Έρευνες κατέδειξαν σχέσεις της οργάνωσης με τον διευθυντή της τράπεζας του Βατικανού Banco Ambrosiano, Ρομπέρτο Κάλβι. Ο «τραπεζίτης του Θεού», όπως ήταν γνωστός ο Κάλβι, κατηγορήθηκε ότι με την τράπεζά του βοηθούσε στο ξέπλυμα χρημάτων της Μαφίας και υποστήριζε ακροδεξιές οργανώσεις, όπως η Solidarity. Το 1982 ο τραπεζίτης βρέθηκε κρεμασμένος, έχοντας στην τσέπη του πλίνθους και σκυρόδεμα, στοιχεία που παραπέμπουν στο τελετουργικό μασονικού θανάτου.

Κεντρικό πρόσωπο της οργάνωσης υπήρξε ο Λίτσο Τζέλι, ο οποίος πολέμησε στις τάξεις των Φρανκιστών κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου και κατόπιν κατετάγη στα SS και πολέμησε στο Ανατολικό Μέτωπο. Μετά το τέλος του πολέμου όμως πολιτεύτηκε στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματος της Ιταλίας, χωρίς ποτέ να κρύψει τις σφόδρα αντικομμουνιστικές του πεποιθήσεις. Η ιδεολογία αυτή τον έφερε σε επαφή με τη CIA, με την οποία συνεργάστηκε στην επιχείρηση Gladio. Η υπό τον Τζέλι παράνομη Στοά κατηγορήθηκε από εφημερίδες ότι σχεδίασε και εκτέλεσε τη δολοφονία του πάπα Ιωάννη Παύλου Α’, γιατί τα μέλη της φοβήθηκαν μήπως αποκαλύψει τις δραστηριότητές τους. Η αδυναμία του Βατικανού να δώσει πειστικές εξηγήσεις για τον περίεργο θάνατο του πάπα, ο οποίος ως γνωστόν πέθανε λίγες ημέρες μετά την εκλογή του, εξακολουθεί να συντηρεί τις φήμες.
Η οργάνωση είχε απλώσει τα πλοκάμια της στην Ελβετία, στη Γαλλία, στις ΗΠΑ, στη Βενεζουέλα, στην Αργεντινή, ακόμη και στην Κούβα, ενώ η δράση της αλλά και τα επίπεδα διαπλοκής της δεν έχουν επαρκώς διαλευκανθεί. Δύο πράγματα όμως είναι πέρα από κάθε αμφιβολία: Πρώτον, ότι η P2 αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε ετερόκλητα στοιχεία, όπως είναι η Μαφία, ο ελευθεροτεκτονισμός, οι μυστικές υπηρεσίες, πιθανόν και κάποιοι μηχανισμοί του Βατικανού και, δεύτερον, ότι η αξιοπιστία του ελευθεροτεκτονισμού στην Ιταλία -και όχι μόνο- δέχτηκε σημαντικό πλήγμα.

ΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΕΚΟ

Αναφορικά με την οικονομική κρίση, και μιλάω ως κάποιος που δεν καταλαβαίνει τίποτε από οικονομικά, πρέπει να θυμόμαστε ότι ο πολιτισμός είναι αυτός που σχηματίζει την ταυτότητά μας, όχι ο πόλεμος. Επί αιώνες, οι Γάλλοι, οι Γερμανοί, οι Ισπανοί, οι Ιταλοί και οι Άγγλοι σφάζονταν μεταξύ τους. Ζούμε εδώ και εβδομήντα χρόνια σε κατάσταση ειρήνης, και κανείς δε δίνει σημασία σε αυτή την αριστουργηματική συγκυρία. Ακόμα και η ιδέα ενός πολέμου μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας ή Ιταλίας και Γερμανίας προκαλεί γέλιο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάστηκαν έναν πόλεμο για να ενοποιηθούν. Ελπίζω για εμάς να το κάνουν αυτό ο πολιτισμός και η ευρωπαϊκή αγορά. Παρ᾽ όλα τα ελαττώματά της, η παγκόσμια αγορά είναι αυτή που κάνει τους πολέμους όλο και λιγότερο πιθανούς, ακόμα κι έναν μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η Ευρώπη δε θα γίνει ποτέ οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, μια χώρα με μία γλώσσα και μία κουλτούρα. Υπάρχουν πάρα πολλές γλώσσες και κουλτούρες. Στο μεταξύ, όμως, καταλήγουμε να «πέφτουμε» ο ένας πάνω στον άλλο στο Ίντερνετ. Και μπορεί να μη μιλάμε ρωσικά, αλλά βλέπουμε ρωσικές ιστοσελίδες και μαθαίνουμε γι᾽ αυτές. Ακόμα θυμάμαι ότι η απόσταση μεταξύ Λισαβόνας και Βαρσοβίας είναι ίδια με αυτή μεταξύ Σαν Φρανσίσκο και Νέας Υόρκης. Θα παραμείνουμε ομοσπονδία αλλά ακατάλυτη.

764px-Umberto_Eco_signature_svg

 

 

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!