Κριτική για το βιβλίο «Μαμά, Μπαμπά σας χρειάζομαι!»

Share Button

Ένα βιβλίο για γονείς που δε γεννιούνται γονείς, αλλά μαθαίνουν κατά τη διάρκεια της κοινής πορείας με τα παιδιά τους. Γονείς που ανοίγουν διάπλατα την πόρτα της εξερεύνησης των συναισθημάτων και των σκέψεων των παιδιών τους. Γονείς που διαπαιδαγωγούν και μεταφέρουν στα παιδιά τους μηνύματα για τη ζωή, ανάλογα με τις οικογενειακές αξίες και τις αρχές στις οποίες πιστεύουν.

Γονείς που είναι πάνω απ’ όλα σύντροφοι, γι’ αυτό η συνεννόηση και η επικοινωνία μεταξύ τους μπορεί να οδηγήσει στην επίτευξη ομαλών και λειτουργικών οικογενειακών σχέσεων. Με απαραίτητα συστατικά την υπομονή, την επιμονή,τη θέληση. Αλλά και με σεβασμό στους κανόνες, στα όρια, στις ισορροπίες. Με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ρουτίνας και των καθημερινών δυσκολιών. Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας θα σας προτείνει τρόπους για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να προσδιορίσουν την κοινωνική ταυτότητα και τον ρόλο τους. Ο τρόπος με τον οποίο θα αφουγκραστείτε και θα σταθείτε απέναντι σε ενδόμυχες σκέψεις και συμπεριφορές των παιδιών σας θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για την ψυχικά υγιή ενηλικίωσή τους.

Προσωπική άποψη:
Αν ρωτήσετε τους περισσότερους γονείς, θα σας πουν πως το να ζητήσεις βοήθεια ή πληροφορίες, ή ακόμα και κατευθύνσεις, από ειδικούς, σχετικά με το πως πρέπει να μεγαλώσεις τα παιδιά σου, θα σας πουν πως αυτά είναι χαζομάρες και πως δεν υπάρχει ανάλογος «οδηγός» και πως κανείς δεν είναι ειδικός. Εν μέρη, δεν θα διαφωνήσω, καθώς το κάθε παιδί είναι μοναδικό, όπως και ο κάθε γονιός, αλλά και η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ των εκάστοτε προσώπων μέσα σε μια οικογένεια. Όμως, κακά τα ψέματα, ακόμα κι αν δεν μας αρέσουν οι υποδείξεις, ίσως πρέπει να είμαστε πιο ανοιχτοί σε συμβουλές φιλικού χαρακτήρα που σκοπός τους δεν είναι να μας θυμίζουν πως δεν είμαστε αρκετά καλοί γονείς, αλλά πως μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τα παιδιά μας ακόμα περισσότερα.

mama_mpampa
buy

Έχοντας και η ίδια έναν γιο πεντέμισι ετών, μιλάω μέσα από τον χορό, γνωρίζοντας πόσο δύσκολο είναι να αντεπεξέλθεις, ειδικά όταν η καθημερινότητά μας έχει γίνει τόσο δύσκολη και απαιτητική. Όπως έχω καταλάβει πως δεν υπάρχει «δύσκολη ηλικία», αφού η κάθε μία έχει τα δικά της προβλήματα, τα δικά της βάσανα και ως
εκ τούτου, απαιτεί τους δικούς της, κατάλληλους χειρισμούς. Όπως έχω καταλάβει πως δεν υπάρχει τέλειος γονιός, αλλά γονιός που νοιάζεται και που θέλει το καλύτερο για το παιδί του, ακόμα κι όταν δεν μπορεί να δώσει ό,τι καλύτερο έχει.

Το βιβλίο της κυρίας Μιγγείρου, είναι ένα από τα εγχειρίδια εκείνα που δεν έχουν δασκαλίστικο σκοπό αλλά αντίθετα, πρόθεσή του είναι να προσφέρει στους γονείς μια φιλική αγκαλιά, να τους χτυπήσει τον ώμο παρηγορώντας τους πως όλα θα πάνε καλά και πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να τρελαινόμαστε αρκεί να υπάρχει
αγάπη και θέληση.

Το βιβλίο της κυρίας Μιγγείρου έχει σκοπό να κατευθύνει τους γονείς με τρόπο άμεσο και σεβαστικό, ως προς το πως μπορούν να αναπτύξουν καλύτερες επικοινωνιακές σχέσεις με τα παιδιά τους, καθώς τους προκαλεί να μπουν στα παπούτσια των μικρών, λατρεμένων τυράννων μας, και να δουν τα πράγματα και από την δικιά τους οπτική. Γιατί, για να γίνουμε καλύτεροι γονείς, αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να κάνουμε. Να βγάλουμε τις παρωπίδες μας και να δούμε τα πράγματα σφαιρικά, να μπούμε στη θέση των παιδιών που έχουν θέλω, συναισθήματα, φόβους, προβληματισμούς, ανάγκες. Και πάνω απ’ όλα, έχουν την ανάγκη των γονιών τους. Κανείς δεν γεννήθηκε γονιός, αλλά ο καθένας μας μπορεί να γίνει και να μεγαλώσει μαζί με τα παιδιά του και το βιβλίο αυτό παρέχει την βοήθεια που -ίσως- χρειάζεστε, προκειμένου να το κατανοήσετε, να τo αποδεχθείτε, και να μεγαλώσετε μαζί με τα βλασταράκια σας και να γίνετε καλύτεροι.

Βαθμολογία 10/10

Source: culture21century.gr

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!