Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ EVER των Εύα Αμόρες και Ματ Κόσγκροουβ!

Share Button

Ματ, είσαι ένας πολύ δημιουργικός και δημοφιλής συγγραφέας και εικονογράφος. Πολλά από τα υπόλοιπα βιβλία σου είναι ιδιαίτερα οικεία στους αναγνώστες μας. Σε τι διαφέρει αυτή η σειρά από τα προηγούμενα βιβλία σου;

 

Σίγουρα με γνωρίζουν από τη σειρά εικονοβιβλίων Macca the Alpaca, αλλά η «Χειρότερη εβδομάδα ever» είναι πολύ διαφορετική. Είναι γραμμένη για μεγαλύτερα παιδιά, οπότε μπορεί να είναι πιο τολμηρή, πιο παράξενη, λιγάκι χοντροκομμένη και… πολύ πιο αστεία!

 

Εύα, μίλησέ μας για τον Τζάστιν Τσέις. Αυτό το καημένο παιδί ζει τη χειρότερη εβδομάδα που θα μπορούσε να υπάρξει! Πώς εμπνευστήκατε τον χαρακτήρα του Τζάστιν;

 

Ο Τζάστιν είναι ένας συνδυασμός του εαυτού μου, του Ματ, των δύο γιων μας και όλων των αμήχανων στιγμών που έχουμε ζήσει. Χρησιμοποιήσαμε τη φαντασία μας και πολλαπλασιάσαμε την κακοτυχία του επί εκατό! Στην ουσία, είναι απλώς ένα συνηθισμένο δωδεκάχρονο παιδί, κάπως ιδιόρρυθμο, και ΠΟΛΥ άτυχο! Όμως, όσο άσχημα κι αν του φέρεται η ζωή, εκείνος προχωράει μπροστά.

 

Ματ, τι σας οδήγησε στην απόφαση να γράψετε μαζί μια σειρά βιβλίων;

 

Η Εύα κι εγώ γνωριστήκαμε στο πανεπιστήμιο, πριν από είκοσι πέντε χρόνια, όταν κατά τύχη βρεθήκαμε να δουλεύουμε μαζί για μια ομαδική εργασία. Από τότε, έχουμε συνεργαστεί σε πολλές και διαφορετικές δουλειές, αλλά αυτό είναι το πρώτο βιβλίο που δημιουργήσαμε μαζί. Το γράψαμε κατά τη διάρκεια του λοκντάουν, κι έτσι διοχετεύσαμε όλο μας τον χρόνο, τη δημιουργικότητα και την ενέργεια σε αυτό όσο ήμασταν και οι δύο κλεισμένοι στο σπίτι.

 

Εύα, ποια ήταν η διαδικασία συγγραφής και εικονογράφησης που ακολουθήσατε δουλεύοντας ως συν-συγγραφείς;

 

Βρισκόμασταν εν μέσω ενός απίστευτου και αστείου καταιγισμού ιδεών: σκεφτόμασταν όλες τις συμφορές που βρίσκουν τον Τζάστιν, αναλύαμε μαζί την πλοκή και σχεδιάζαμε όλες τις λεπτομέρειες. Όταν ήρθε η στιγμή να τα καταγράψουμε όλα αυτά, δουλέψαμε με τελείως διαφορετικό τρόπο ο καθένας. Εγώ είμαι φαν της τεχνολογίας, χρησιμοποιώ διάφορες εφαρμογές και γράφω τα κείμενα κατευθείαν στον υπολογιστή μου. Αντίθετα, ο Ματ είναι πιο παραδοσιακός και γράφει στο χαρτί. Στη συνέχεια, συνδυάσαμε τα καλύτερα στοιχεία και έτσι φτιάχτηκε η ιστορία. Όσο ο Ματ έκανε τα σχέδια, εγώ βρισκόμουν στο ίδιο δωμάτιο, κοίταζα πάνω από τον ώμο του και του έκανα διάφορα σχόλια (κάτι που δεν εκτιμούσε πάντα!).

 

Ματ, τι πιστεύεις ότι θα κερδίσουν οι αναγνώστες από το βιβλίο;

 

Πολύ γέλιο! Λατρεύω να κάνω τους άλλους να χαμογελάνε, οπότε προσπαθήσαμε να συμπεριλάβουμε στο βιβλίο όσο πιο πολλές αστείες καταστάσεις γινόταν! Ελπίζουμε επίσης οι αναγνώστες να παραδειγματιστούν από την αντοχή του Τζάστιν Τσέις και να συνειδητοποιήσουν ότι, ακόμα και όταν περνάς τη «Χειρότερη εβδομάδα ever», μπορείς, με τη βοήθεια και την αγάπη των φίλων σου και της οικογένειάς σου, να έχεις χιούμορ, καλοσύνη και θετική διάθεση.

 

Ποια είναι εκείνα τα γεγονότα που μπορούν να δημιουργήσουν τη «Χειρότερη εβδομάδα ever» για εσάς;

 

Στην πραγματική ζωή, μια «Χειρότερη εβδομάδα ever» προφανώς περιλαμβάνει κάποια τραγωδία. Το βιβλίο μας ωστόσο ΔΕ μιλάει για τόσο άσχημα πράγματα. Είναι ένα αστείο, διασκεδαστικό βιβλίο, γεμάτο ξεκαρδιστικές καταστάσεις, όπως απαγωγές εξωγήινων γάτων και τουαλέτες που εκρήγνυνται! Σίγουρα έχουμε ζήσει κι εμείς τις εβδομάδες εκείνες που όλα δείχνουν να πηγαίνουν στραβά, σαν να πρωταγωνιστείς σε διαφήμιση ασφαλιστικής: τηλέφωνα πεταμένα σε τουαλέτες, ατυχήματα με σπασμένα παράθυρα, μυστηριωδώς γρατσουνισμένα αυτοκίνητα και πολλά άλλα…

 

Τι θα περιλάμβανε για εσάς η «Καλύτερη εβδομάδα ever»;

 

Στο βιβλίο μας, όταν ο Τζάστιν έχει μπλεξίματα με τη δασκάλα του, ταξιδεύει με τον νου στο μέρος όπου νιώθει άνεση: δραπετεύει στο δικό του «καταφύγιο της χαράς» και σ’ αυτό το φανταστικό «καταφύγιο της χαράς» υπάρχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που θα δημιουργούσαν στην πραγματικότητα την «Καλύτερη εβδομάδα ever»: νόστιμο φαγητό, παραλία, οικογένεια και πολλά αστεία βιντεάκια στο YouTube!

 

Όταν έχετε μια άσχημη μέρα ή μια άσχημη εβδομάδα, τι κάνετε για να νιώσετε καλύτερα; Τι σας βοηθά να βλέπετε αλλιώς τα πράγματα;

 

Όταν όλα φαντάζουν αρνητικά, σκεφτόμαστε ότι στη ζωή είναι σημαντικό να εστιάζεις στα θετικά. Μια κουβέντα με φίλους μας ή ο χρόνος που θα περάσουμε διασκεδάζοντας με την οικογένειά μας πάντα μας φτιάχνουν το κέφι. Μια βόλτα στη φύση, λίγη χαρούμενη μουσική, ένα καλό βιβλίο, ένα αστείο σόου είναι πράγματα που ανεβάζουν αμέσως τη διάθεσή μας. Αλλιώς τρώμε σοκολάτα. Πολλή σοκολάτα!

 

Ο Τζάστιν Τσέις και η Α-Π-Ι-Σ-Τ-Ε-Υ-Τ-Η γκαντεμιά του σε περιμένουν!

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!