Η Πένυ Παπαδάκη γράφει για το νέο της μυθιστόρημα ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ

Share Button

Σε αυτό το βιβλίο, οι ήρωες μου, είναι απλοί και ταυτόχρονα γοητευτικά πολυδιάστατοι. Κανείς δεν είναι εξαρχής όπως μας συστήνεται. Αλλάζουν πρόσωπα, χαρακτήρες, ζωές κι αυτό είναι το μεθυστικό ταξίδι της συγγραφής. Λειτουργεί για μένα σαν ένα παζλ.  Αποσυνθέτω και συναρμολογώ, άλλοτε εξαγνίζοντας κι άλλοτε τιμωρώντας τους χαρακτήρες μου. Βαριά λέξη η τιμωρία, κι όμως ο αναγνώστης θα διαπιστώσει πως κάποιες φορές  μπορεί και να είναι αναγκαία.

Η Ελένη μας συστήνεται σαν μια όμορφη και χαμηλών τόνων γυναίκα. Κι όμως κατά την εξέλιξη της ιστορίας θα τη δούμε να μεταμορφώνεται σε μια δυναμική ύπαρξη που θα διεκδικήσει από τη ζωή όσα της χρωστάει.

Ο Άρης μας συστήνεται σαν ένας ισχυρός και φιλόδοξος άντρας που αγαπά τη γυναίκα του και κυνηγάει την εξέλιξη σε κάθε επίπεδο. Κι όμως οι πράξεις του λένε τα ακριβώς αντίθετα. Τελικώς είναι κάποιος άλλος.

Ο Ορέστης, είναι μοναχικός, πληγωμένος και απογοητευμένος. Παρόλα αυτά παλεύει γενναία για να σώσει την μονάκριβή του από τη μάστιγα των ναρκωτικών. Θα λυγίσει πολλές φορές, κι ίσως για λίγο θα εγκαταλείψει τον αγώνα.

Αλήθεια, θα τα καταφέρει; Κι αν ναι, τι θα χάσει, τι θα κερδίσει;

Η Ζωή, η κόρη του Ορέστη. Μας συστήνεται σαν επαναστάτρια, σαν μια νέα κοπέλα που ζει στον δικό της κόσμο, τον άσχημο κόσμο, αλλά ελεύθερη κι ανένταχτη.

Είναι έτσι όμως;

Και μέσα σε όλα και σε όλους, έντονη και η παρουσία των φίλων που θέλουν να βοηθήσουν όταν και αν πρέπει. Θα βοηθήσουν πράγματι;

Πολλά τα ερωτήματα, μα κυρίως πολλά τα μηνύματα αυτού του βιβλίου.

Μέσα στις σελίδες του, θίγονται πολλά θέματα, όπως τα μυστικά και τα ψέματα που σκοτώνουν τις σχέσεις, η απόρριψη και η χαμηλή αυτοεκτίμηση που οδηγούν σε λάθος μονοπάτια, οι επικίνδυνες φιλοδοξίες που δεν γνωρίζουν ηθικούς φραγμούς. Το σοβαρότερο όλων όμως, είναι η  μάστιγα των ναρκωτικών, και οι ολέθριες συνέπειες με την κάθε είδους εμπλοκή, σε αυτόν τον σκοτεινό κόσμο.

Ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι, άσχετα από το οικονομικό, κοινωνικό και μορφωτικό τους επίπεδο, πέφτουν όλο και πιο συχνά στα δίχτυα των επιτήδειων. Χρόνια τώρα, το φαινόμενο της Λερναίας Ύδρας δεν μπορεί κανείς να το νικήσει  και ούτε επιχειρώ  κάτι  τέτοιο μέσα από τις σελίδες του βιβλίου μου. Δεν λειτουργώ ούτε σαν ψυχολόγος, ούτε σαν δικαστής γιατί δεν έχω τα προσόντα. Εκφράζω μόνο την αγωνία του γονιού, τους φόβους του απλού ανθρώπου, τις απορίες  και τους προβληματισμούς του σκεπτόμενου ατόμου, χρησιμοποιώντας  την μυθιστορία.

Προσωπικά, θεωρώ τη συγγραφή ένα ταξίδι κάθαρσης, μια διεργασία αυτογνωσίας, και τέλος μια υπέροχη λύτρωση. Ελπίζω και οι αναγνώστες μου, να νιώσουν δυνατά συναισθήματα και να λάβουν τα μηνύματα που ήθελα να δώσω με το ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ.

Share Button

The Author

Πένυ Παπαδάκη

Η ΠΕΝΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, αλλά μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε λογιστική και ασχολήθηκε με το αντικείμενο των σπουδών της για είκοσι πέντε χρόνια, δίχως να επιτρέψει στους αριθμούς να επηρεάσουν το ανήσυχο πνεύμα της. Εργάστηκε επίσης για επτά χρόνια στον τομέα του μάρκετινγκ, μέχρι το 2011, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Μιλά αγγλικά και γερμανικά. Το 2007 έγινε μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και το 2015 μέλος της ΑΕΠΙ, καθώς καταπιάνεται και με τη στιχουργία. Ύστερα από αρκετά χρόνια που ασχολείται με τη συγγραφή εξακολουθεί να πιστεύει πως η μεγαλύτερη δημιουργία της ζωής της είναι τα δύο παιδιά της, στα οποία σχεδόν πάντα αφιερώνει τα βιβλία της. Όνειρό της; Να παραμείνει ονειροπόλα και το πνεύμα της να συνεχίσει να είναι ανήσυχο. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν επτά μυθιστορήματά της.