Η βελόνα κόλλησε στην οικονομία – Γιώργος Ν. Πολίτης

Share Button

Τα πολιτικά κόμματα μιλάνε μονότονα για την οικονομία: Θα τη χειριστούμε με δεξιό τρόπο λέει ο ένας, θα τη χειριστούμε με αριστερό τρόπο λέει ο άλλος. Και ως διά μαγείας, όλα τ’ άλλα θα λυθούν από μόνα τους. Μα, ό,τι κι αν λένε, τίποτα δεν θα πετύχουμε στην οικονομία ή οπουδήποτε άλλου, εάν πρώτα δεν αντιμετωπίσουμε τα δύο μεγάλα ηθικά και πολιτικά μας προβλήματα: την αναξιοκρατία και την ατιμωρησία. Αυτά είναι οι ρίζες του κακού. Αυτά τάισαν τα ελλείμματα και τα χρέη. Αυτά γέννησαν τη σπατάλη και την κακοδιαχείριση κι έσπρωξαν τη χώρα στα δεσμά των μνημονίων.

Η Ελλάδα ναυάγησε οικονομικά, επειδή κατέρρευσαν οι θεσμοί και οι κανόνες της μεταπολιτευτικής κοινωνίας. Ωστόσο, οι θεσμοί, δεν συνιστούν μία στατική κατάσταση. Δεν διαθέτουν μία προκαθορισμένη μορφή. Αντίθετα είναι δυναμικά σχήματα, αλλάζουν, μεταβάλλονται και αναπτύσσονται. Οι κοινωνίες μπορούν να αλλάξουν τους θεσμούς τους. Μέσα από αυτήν την αλλαγή αλλάζουν οι ίδιοι άνθρωποι, αλλάζει ο κόσμος και η εικόνα των ανθρώπων για τον κόσμο. Κι όμως, για τις τολμηρές ηθικές και πολιτικές τομές που απαιτούνται, για να βγει η χώρα μας απ’ τον βούρκο, η πολιτική ηγεσία δεν βγάζει λέξη.

Πηγαίνουμε από κάλπη σε κάλπη και όμως ο προεκλογικός αγώνας συρρικνώνεται κάθε φορά σε υστερικές κραυγές για το χρέος και τα δάνεια.
 Αυτό που τα κόμματα αδυνατούν να κατανοήσουν είναι ότι η κοινωνία δεν χρειάζεται μόνο ψωμί. Πάνω απ’ όλα χρειάζεται όραμα. Όραμα δεν μπορεί να είναι η καταβολή της επόμενης δόσης. Όραμα μπορεί να γίνει η επανάσταση της κοινής λογικής.

Share Button

The Author

Γιώργος Ν. Πολίτης

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΟΛΙΤΗΣ γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα. Σπούδασε δημοσιογραφία και φιλοσοφία στην Ελλάδα και τη Βρετανία. Είναι επίκουρος καθηγητής Κοινωνικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1991 συνεργάζεται με ελληνικά και διεθνή περιοδικά, εφημερίδες και τηλεοπτικές εκπομπές. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα βιβλία του ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ και ΝΑ ΣΗΚΩΘΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ - Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ. Πρόσφατα έργα του: Μπαρούτι και Μέλι, 2008 (μυθιστόρημα) Ελευθερία και Εξουσία, 2010 Έννοιες και όροι του Κορνήλιου Καστοριάδη, 2013