Διαδρομές (Τεύχος No 118): «Χώρα» με δροσιές και χρώματα

Share Button

«Χώρα» με δροσιές και χρώματα. Οι διακοπές, ολοένα και συχνότερα, είναι το σημείο αναφοράς όλων των παιδιών –και των μεγάλων, βέβαια– όσο πλησιάζει το καλοκαίρι. Κάνουν όνειρα και συζητήσεις πολλές, σχεδιάζουν προγράμματα και καλλιεργούν αγαθές προσδοκίες. Εύλογο είναι να αναζητούν όλοι στο καλοκαίρι λίγη ξεκούραση και μια πιο χαλαρή καθημερινότητα. Εντούτοις, μέσα στη νωχελική ραστώνη, καθένας μπορεί να συναντήσει μια ξεχωριστή «χώρα» με δροσιές και χρώματα, που θα την ανακαλύψει μέσα σε κάθε βιβλίο. Δεν προσεγγίζουμε εδώ το βιβλίο μόνον ως αισθητικό και πολιτιστικό προϊόν, αλλά –περισσότερο, ίσως– ως προσωπική ενασχόληση και άσκηση diadromes_teuxosιδιαίτερης βαρύτητας. Ο αναγνώστης, μικρός ή μεγάλος, λειτουργεί κατά κανόνα αυτόνομα. Μέσα στη σιωπή της ανάγνωσης συνθέτει κόσμους και όνειρα, συναντά παραδείγματα, αντιμετωπίζει το Καλό και το Κακό στην εφαρμογή τους. Έτσι, το βιβλίο παίζει το ρόλο ενός αθόρυβου αλλά και σπουδαίου παιδαγωγού. Παλιότερα, το ρόλο του παιδαγωγού έπαιζαν, τηρουμένων των αναλογιών, η γιαγιά και ο παππούς, μέσα από το προφορικό τους αφήγημα, παραμύθι ή ιστορία. Πράγματι, τα λαϊκά παραμύθια λειτουργούν ως η πρακτική φιλοσοφία του λαού, σε απλά μαθήματα μάλιστα, γι’ αυτό και καθίσταται κατανοητή. Ιδιαίτερα για τα παιδιά, η «χώρα» με τις δροσιές και τα χρώματα μπορεί να είναι ένα λογοτεχνικό κείμενο, όπως και μια παραμυθιακή ιστορία. Αναμφίβολα, το καλοκαίρι προσφέρεται για διάβασμα, χωρίς άγχος και με την άνεση του χρόνου. Για ένα ακόμη τεύχος, οι Διαδρομές προσφέρουν πλούσια ύλη πάνω σε ενδιαφέροντα θέματα, όπως είναι τα εικονογραφημένα βιβλία και η σημασία τους στην εκπαίδευση, το λαϊκό παραμύθι, κ.ά. Όπως πάντα, ο αναγνώστης θα βρει ένα πλούσιο δεκαεξασέλιδο με Βιβλιοπαρουσιάσεις, την καθιερωμένη Συνέντευξη, τα Νέα για τα βραβεία της χρονιάς, και πολλά άλλα.

Για να «ξεφυλλίσετε» ηλεκτρονικά το τεύχος 118, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πατήσετε εδώ. Πατήστε πάνω στο περιοδικό για να το δείτε σε μεγάλο μέγεθος. Μπορείτε να αλλάζετε σελίδα πατώντας τα βέλη που βρίσκονται δεξιά και αριστερά του περιοδικού. Παράλληλα, μπορείτε να κατεβάσετε το τεύχος 118 σε pdf πατώντας εδώ. Τέλος, μπορείτε να βρείτε όλα τα τεύχη των Διαδρομών εδώ.

Ελπίζουμε να συμμερίζεστε τον ενθουσιασμό μας και να διαδώσετε το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας, προωθώντας το περιοδικό και στους γνωστούς σας ή στέλνοντάς μας τα emails των ενδιαφερόμενων παραληπτών.

 

Καλό Καλοκαίρι!

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!