Διαδρομές (Τεύχος No 119): Καλή σχολική χρονιά!

Share Button

Ο Σεπτέμβρης είναι ο πλέον… πολυάσχολος μήνας του χρόνου όσον αφορά το σχολείο, την οικογένεια και τους μαθητές. Για τα πρωτάκια κυρίως, αλλά και για τους μεγαλύτερους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στο προσκήνιο των συζητήσεων έρχεται η φιλαναγνωσία. Το πώς θα καλλιεργήσουμε στις μικρές ηλικίες την αγάπη προς την ανάγνωση, προς cvr_t.119το βιβλίο, σύντροφο και φίλο μας σε ολόκληρη τη ζωή. Ο διάσημος Αμερικανός συγγραφέας James Patterson, που βοηθά στη δημιουργία σχολικής βιβλιοθήκης στο νησάκι της Τήλου, ανέφερε στο Βήμα (2/8/2015) σχετικά με το βιβλίο, τη φιλαναγνωσία, το μαθητή, τις βιβλιοθήκες: «Ανέλαβα μια αποστολή – και μάλιστα πολύ σημαντική. Αποστολή μου είναι να σώσω ζωές στηρίζοντας το βιβλίο και την ανάγνωση. Είναι σχεδόν αδύνατον για ένα παιδί να πετύχει στο σχολείο, και στη ζωή, αν δεν είναι επαρκής αναγνώστης. Και ο μοναδικός τρόπος για να γίνει κάποιος επαρκής αναγνώστης είναι να διαβάζει περισσότερο. […] Τα παιδιά δεν μπορούν να μάθουν να αγαπούν το διάβασμα και δεν μπορούν να γίνουν καλύτεροι αναγνώστες αν δεν έχουν πρόσβαση σε βιβλία. […] Ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχουν παιδιά που μισούν το διάβασμα. Απλώς υπάρχουν παιδιά που λατρεύουν το διάβασμα και παιδιά που διαβάζουν λάθος βιβλία. Εμείς πρέπει να τα βοηθήσουμε να βρουν τα σωστά βιβλία. […] Τα βιβλία είναι το μέσο για μια καλύτερη ζωή. Γνωρίζω πως η Ελλάδα βρίσκεται σε περίοδο μεγάλης αναταραχής, και τα παιδιά αυτά θα νιώθουν τις επιπτώσεις της για πολλά χρόνια. Ομως ελπίζω πως η σχολική βιβλιοθήκη τους θα λειτουργήσει ως καταφύγιο από αυτή την αναστάτωση. Θέλω να μπορέσουν να αποδράσουν με ένα βιβλίο, να ανακαλύψουν την απόλαυση της ανάγνωσης και να γίνουν καλύτεροι αναγνώστες. […] Τα παιδιά πρέπει να είναι επαρκείς αναγνώστες, και μορφωμένοι αναγνώστες. Η βιβλιοθήκη αυτή θα είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για τα παιδιά της Τήλου, και για το μέλλον της Τήλου». Οι Διαδρομές κλείνουν φέτος 30 χρόνια συνεχούς κυκλοφορίας, και το γεγονός αυτό θα το εορτάσουμε όπως αρμόζει, σε ειδική εκδήλωση προς το τέλος του χρόνου, οπότε και θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Εύχομαι σε όλους καλή και δημιουργική σχολική χρονιά!!!

Για να «ξεφυλλίσετε» ηλεκτρονικά το τεύχος 119, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πατήσετε εδώ. Πατήστε πάνω στο περιοδικό για να το δείτε σε μεγάλο μέγεθος. Μπορείτε να αλλάζετε σελίδα πατώντας τα βέλη που βρίσκονται δεξιά και αριστερά του περιοδικού. Παράλληλα, μπορείτε να κατεβάσετε το τεύχος 119 σε pdf πατώντας εδώ. Τέλος, μπορείτε να βρείτε όλα τα τεύχη των Διαδρομών εδώ.

Ελπίζουμε να συμμερίζεστε τον ενθουσιασμό μας και να διαδώσετε το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας, προωθώντας το περιοδικό και στους γνωστούς σας ή στέλνοντάς μας τα emails των ενδιαφερόμενων παραληπτών.

 

Share Button

The Author

Βασίλης Αναγνωστόπουλος

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Γεννήθηκε στον Άγιο Γεώργιο Δομοκού, σπούδασε κλασική φιλολογία και υπηρέτησε επί σαράντα δύο χρόνια ως φιλόλογος στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας από το 1989 έως το 2008, οπότε και βγήκε στη σύνταξη. Έχει κατευθύνει τη δράση του σε εκπαιδευτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα. Ασχολείται με την κριτική του βιβλίου, ιδιαίτερα με την έρευνα και τη μελέτη της παιδικής λογοτεχνίας, καθώς και με το λαϊκό πολιτισμό, το παραμύθι, τη λαϊκή παράδοση και γλώσσα. Έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα και από πολλούς άλλους φορείς και συλλόγους. Έχει γράψει βιβλία της ειδικότητάς του –περίπου πενήντα– για τη γλώσσα, την ποίηση, την παιδική/νεανική λογοτεχνία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την κριτική του βιβλίου, τη λαϊκή παράδοση, βιβλία για παιδιά, ανθολόγια κ.ά. Είναι Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ομίλου Αφήγησης (ΠΟΦΑ) καθώς και της Φιλολογικής, Ιστορικής, Αρχαιολογικής, Λαογραφικής Εταιρείας Θεσσαλίας (ΦΙΑΛΕΘ).