Βιβλία ζωγραφικής για ενήλικες: η νέα μόδα για την καταπολέμηση του άγχους

Share Button
Αναδημοσίευση από Cypriahealth

Το χρωμάτισμα βιβλίων ήταν παλιά μια παιδική ενασχόληση ή κάτι που έκαναν οι ενήλικες μαζί με τα μικρά παιδιά που πρόσεχαν. Σήμερα, όμως, η εν λόγω δραστηριότητα έχει επεκταθεί σε μια πολύ μεγαλύτερη δημογραφική ομάδα και έχει μετατραπεί σε διεθνή τάση, καθώς τα βιβλία χρωματίσματος για ενήλικες αυξάνουν ραγδαία τις πωλήσεις τους. Ο λόγος είναι οι θεραπευτικές ιδιότητες που τα βιβλία αυτά φαίνεται να έχουν για τη ψυχική υγεία των ενηλίκων.

Ασφαλώς η τέχνη δεν έχει τη δύναμη να θεραπεύσει ασθένειες, μπορεί όμως να βοηθήσει να τις αντιμετωπίσουμε καλύτερα. Οι θεραπευτικές ιδιότητες της τέχνης έχουν επισημανθεί από ερευνητές εδώ και χρόνια, ενώ σήμερα η τέχνη χρησιμοποιείται ως μέσο έκφρασης από ανθρώπους που δυσκολεύονται να εκφραστούν με άλλους τρόπους, όπως για παράδειγμα πολλοί καρκινοπαθείς.

Μία έρευνα του 2006 έδειξε ότι η εικαστική θεραπεία στην οποία είχαν υποβληθεί γυναίκες με καρκίνο, συνέβαλε στη σημαντική μείωση των σωματικών και συναισθηματικών συμπτωμάτων που βίωναν κατά τη διάρκεια της ιατρικής τους θεραπείας. Μία άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε την ίδια χρονιά, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μετά από μία ώρα εικαστικής θεραπείας, οι ασθενείς με καρκίνο εξέφραζαν αισθήματα ανακούφισης και την επιθυμία να συνεχίσουν τη συγκεκριμένη θεραπεία.

Η εικαστική θεραπεία έχει αποδειχτεί βοηθητική όχι μόνο για τα άτομα με καρκίνο αλλά και για άτομα που υποφέρουν από ψυχικές νόσους, όπως η κατάθλιψη, το άγχος και το μετατραυματικό στρες καθώς και για τα άτομα που πάσχουν από άνοια.

Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι το μεγάλο πλεονέκτημα του να χρωματίζει κανείς βιβλία είναι ότι δεν προϋποθέτει την ύπαρξη καλλιτεχνικών δεξιοτήτων, καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι να χρωματίζει ο χρήστης εντός των γραμμών. Έτσι, δεν υπάρχει περίπτωση να αισθανθεί λιγότερο χαρισματικός από άλλους και να μην μπορέσει να αποκομίσει τα θετικά από την εμπειρία. Ωστόσο, υπάρχουν και οι ειδικοί που υποστηρίζουν ότι λόγω αυτής ακριβώς της έλλειψης ουσιαστικής καλλιτεχνικής εμπλοκής, το χρωμάτισμα βιβλίων δεν μπορεί να θεωρείται αυθεντική μορφή εικαστικής θεραπείας.
Παρόλ’ αυτά, όλοι συμφωνούν για τις θεραπευτικές  του ιδιότητες.

Κάποιοι επιστήμονες παραλληλίζουν την επίδραση του χρωματίσματος βιβλίων με την αντίστοιχη του διαλογισμού, καθώς και στις δύο περιπτώσεις «απενεργοποιούνται» οι αρνητικές σκέψεις του εγκεφάλου και το άτομο επικεντρώνεται στη στιγμή.

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!