Αν ήξερα αλλιώς να σ’ αγαπώ…

Share Button

Η γνωριμία μου με την Γιόλα Δαμιανού Παπαδοπούλου, έγινε ταυτόχρονα με την γνωριμία μου με την Κύπρο, εδώ και πολλά χρόνια. Ήταν στην πρώτη μου επίσκεψη εκεί και θυμάμαι ότι μιλήσαμε όταν το βράδυ μετά την παρουσίαση, βγήκαμε για φαγητό. Σαν συγγραφέα δεν την ήξερα και φυσικά, μόλις επέστρεψα στην Ελλάδα, φρόντισα ν’ αναζητήσω την δουλειά της. Το πρώτο βιβλίο της που διάβασα είχε τίτλο Το άλλο μου μισό. Από εκείνο το σημείο και μετά, έγινα αναγνώστριά της και παρακολουθούσα την δουλειά της φανατικά. Και όπως μου συμβαίνει πάντα με συγγραφείς που αγαπώ, ήθελα πάρα πολύ να την δω στο ίδιο εκδοτικό σπίτι με μένα… Και να που σήμερα, είμαστε εδώ για να σας παρουσιάσω το δεύτερο κιόλας μυθιστόρημά της από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Αν ήξερα αλλιώς να σ’ αγαπώ…

Η ιστορία ξεκινάει σε πλήρη αντίθεση με τον τίτλο που δείχνει τόσο τρυφερός. Η αρχή γίνεται στις γυναικείες φυλακές. Εκεί κάνουμε την πρώτη γνωριμία με την ηρωίδα που βρίσκεται ξαφνικά σ’ έναν άλλο κόσμο, εντελώς διαφορετικό απ’ όσο έχει συνηθίσει, αυτό είναι φανερό. Η αγριότητα των φυλακών, ξετυλίγεται μέσα σε λίγες μόνο σελίδες που είναι ικανές να δημιουργήσουν τις εικόνες στο μυαλό του αναγνώστη. Ποια είναι όμως αυτή η γυναίκα και για ποιο λόγο βρέθηκε εκεί; Πότε και πώς βάδισε τους δρόμους που την έφεραν από το φως, στο σκοτάδι; Οι απαντήσεις βρίσκονται όλες στο παρελθόν, όπως συμβαίνει πάντα και η συγγραφέας μας γυρίζει στο σημείο που άρχισαν όλα. Στην αρχή του σκοτεινού τούνελ της Γιολάντας Θεοδωρίδη….

9786180113723_3D

Κόρη του Θεόδωρου Θεοδωρίδη, και κληρονόμος μιας τεράστιας περιουσίας η ηρωίδα μας. Η επιχείρηση είναι οικογενειακή και ξεκινάει από τον Βόλο. Εξαγωγές ελαιόλαδου και ελιάς. Μέχρι που ο νεαρός Θεόδωρος, όταν αναλαμβάνει τα ηνία, νέος τότε, θέλοντας να δώσει νέα ώθηση σε ότι κληρονόμησε, ανοίγει στην Αθήνα εργοστάσιο σαπωνοποιίας, με πρώτη ύλη το ελαιόλαδο, συνεχίζοντας επάξια την οικογενειακή παράδοση.

Η Γιολάντα, διαψεύδει τις ελπίδες όλων ότι θα συνεχίσει εκείνη, ακολουθώντας το παράδειγμα του πατέρα της. Παρ’ όλο που κυριολεκτικά μεγαλώνει μέσα στους ελαιώνες, παρ’ όλο που η γιαγιά της Αικατερίνη, προσπαθεί τα καλοκαίρια που την έχει κοντά της στον Βόλο, να εμφυσήσει στην μικρή την αγάπη για τα ελαιόδεντρα και τον χρυσοφόρο καρπό τους, η μικρή αποστρέφεται ότι έχει να κάνει με το λάδι.

Τα δικά της όνειρα, είναι γεμάτα από μουσική και χορό. Όλοι νομίζουν ότι μεγαλώνοντας η Γιολάντα θ’ αλλάξει γνώμη και θ’ ακολουθήσει το όνειρο του πατέρα της. Θα πάει ένα βήμα ακόμα πιο πέρα την Όλιβα, την εταιρεία τους και θα πραγματοποιήσει το νέο άνοιγμα που είναι δημιουργία καλλυντικών με βάση το ελαιόλαδο.

Η νεαρή κοπέλα, δεν παρεκκλίνει των στόχων της και φοιτά στην Μουσική Ακαδημία. Ο Θεόδωρος θα μείνει με το παράπονο, αλλά και την αγωνία του ποιος θ’ αναλάβει να συνεχίσει τις επιχειρήσεις. Ειδικά η αγωνία, όσο μεγαλώνει και ο ίδιος, γίνεται πιο έντονη.

Γύρω από την Γιολάντα, υπάρχουν φίλες αγαπημένες που είναι μαζί από παιδιά. Η Άννα και η Φανή. Αυτός όμως στον οποίο τρέχει από μικρή να εκμυστηρευτεί, τα όνειρα, τις επιθυμίες αλλά και να ξεφορτώσει πάνω του όλες τις λύπες, είναι ο Στέφανος. Ο γλυκός και καλός Στέφανος, που όσο μεγαλώνουν, ο έρωτας παίρνει την θέση της φιλίας, τα αισθήματα αρχίζουν να βαθαίνουν και να πονούν. Αλλά η Γιολάντα δεν φαντάζεται καν. Από το μυαλό της δεν περνάει ότι ο νεαρός δικηγόρος, έχει ήδη καταθέσει την καρδιά του στα πόδια της.

Εκείνο το μοιραίο καλοκαίρι, η Γιολάντα, φτάνει όπως κάθε χρόνο για διακοπές στον Βόλο, αλλά χωρίς την Άννα και την Φανή. Μόνο ο Στέφανος είναι πάντα εκεί, μα δεν μπορεί ν’ αποτρέψει την γνωριμία της με τον νέο και όμορφο Νίκο Αστεριάδη…

Είναι στόχος, μα δεν το ξέρει. Έχει μπλεχτεί στα δίχτυα ενός προικοθήρα, αλλά δεν το υποψιάζεται καν. Αδύναμο θύμα στον ιστό μιας κακόβουλης αράχνης.

Και, ναι, είναι εκείνο το καλοκαίρι που βάζει τις βάσεις για μια οδυνηρή συνέχεια. Τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια εμφανίζονται, μα η Γιολάντα είναι ερωτευμένη, πρώτη φορά τόσο πολύ και δυνατά. Κι όταν έρχονται και οι γονείς της στον Βόλο ο Νίκος κατορθώνει όχι μόνο να τους γνωρίσει, μα να γίνει και αρεστός στον πατέρα της, τον Θεόδωρο. Η μητέρα της η Ινώ, όπως και η γιαγιά Αικατερίνη, βλέπουν με άλλα μάτια. Πάνε πιο βαθιά, ενώ ο παππούς Παύλος, μένει αμέτοχος. Το σύμπαν μοιάζει να συνωμοτεί εναντίον της.

Η φίλη της η Άννα, επιτέλους καταφθάνει στον Βόλο και γνωρίζει τον Νίκο. Οι εντυπώσεις είναι αρνητικές, μα η θέση της δύσκολη.

Μετά από μια κρουαζιέρα, όπου ο Νίκος θ’ ανοίξει πολλά από τα χαρτιά του για όλους του άλλους, εκτός από την ίδια την Γιολάντα που παραμένει τυφλωμένη, οι δύο φίλες κάνουν μια σύντομη αλλά ουσιαστική συζήτηση με την Άννα να στέκεται αυστηρή μπροστά στην κοπέλα που είναι φανερό ότι ο έρωτας, έχει παραλύσει ζωικά σημεία του περήφανου χαρακτήρα της.…

Share Button

The Author

Λένα Μαντά

Η ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη αλλά ήρθε στην Ελλάδα σε μικρή ηλικία. Σπούδασε νηπιαγωγός χωρίς ποτέ να θελήσει να ασκήσει το συγκεκριμένο επάγγελμα. Επί τρία χρόνια είχε δικό της θίασο κουκλοθέατρου, με έργα δικής της συγγραφής. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε τοπικές εφημερίδες και για δύο χρόνια διετέλεσε διευθύντρια προγράμματος σε ραδιοφωνικό σταθμό των βορείων προαστίων. Είναι παντρεμένη, έχει δύο παιδιά και μένει μόνιμα στο Καπανδρίτι. Βραβεύτηκε «Συγγραφέας της Χρονιάς» το 2009 και το 2011 από το περιοδικό Life & Style. To 2016 της απονεμήθηκε το Βραβείο Κοινού των βιβλιοπωλείων PUBLIC, στην κατηγορία «Ηρωίδα-Έμπνευση», για το μυθιστόρημά της ΜΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ. Βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, στα ιταλικά, στα ισπανικά, στα τουρκικά, στα κινεζικά, στα αλβανικά, στα σερβικά και στα βουλγαρικά, ενώ συνολικά έχουν πουλήσει περισσότερο από 2,3 εκατομμύρια αντίτυπα. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ έχουν εκδοθεί δεκαοχτώ μυθιστορήματά της, καθώς και δύο συλλογές διηγημάτων.