Έφυγε από τη ζωή ο Σουηδός συγγραφέας Χένινγκ Μάνκελ

Share Button

Έφυγε από τη ζωή ο Σουηδός συγγραφέας Χένινγκ Μάνκελ, νωρίς το πρωί της 5ης Οκτωβρίου, σε ηλικία 67 ετών.

Ο Χένινγκ Μάνκελ υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Σουηδούς συγγραφείς και αγαπήθηκε όχι μόνο από τους συμπατριώτες του, αλλά και από αναγνώστες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στον κόσμο των γραμμάτων αφήνει κληρονομιά πολλά θεατρικά έργα και μυθιστορήματα. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες και έχουν πουλήσει περισσότερα από 40 εκατομμύρια αντίτυπα. Το αίσθημα αλληλεγγύης, που πάντοτε τον χαρακτήριζε, εκδηλωνόταν τόσο μέσα από τα έργα του όσο και εμπράκτως, μέχρι το τέλος της ζωής του.

Η σειρά με ήρωα τον επιθεωρητή Κουρτ Βαλάντερ τον καθιέρωσε ως «Πατριάρχη της Σκανδιναβικής Αστυνομικής Λογοτεχνίας», αφού εκείνος διαμόρφωσε κι έφερε στο προσκήνιο το Σουηδικό νουάρ. Οι ανθρώπινοι χαρακτήρες που παρά τα ελαττώματά τους παραμένουν συναρπαστικοί, το σασπένς και ο έντονος κοινωνικός προβληματισμός δεσπόζουν στο έργο του.

Αρχικά όμως ο Χένινγκ Μάνκελ δεν είχε σκοπό να γράψει αστυνομικό μυθιστόρημα. Τα κίνητρά του ήταν καθαρά πολιτικά, από τη στιγμή που επέστρεψε στη Σουηδία ύστερα από πολυετή απουσία, και βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα νέο κύμα ξενοφοβίας και ρατσισμού.

«Αυτές οι κοινωνικές τάσεις έχουν την ίδια ρίζα κακού με το έγκλημα. Θεώρησα λοιπόν σωστό να τις ξεσκεπάσω χρησιμοποιώντας αστυνομική πλοκή. Εξετάζοντας το έγκλημα, είναι σαν να κρατάς έναν καθρέφτη πάνω από τις αντιφάσεις και τις εντάσεις της κοινωνίας».

Τα τελευταία χρόνια περνούσε τον χρόνο του μεταξύ Σουηδίας και Μοζαμβίκης. Ήταν παντρεμένος με την Εύα Μπέργκμαν και είχαν έναν γιο.

mankel_banner_blog

 

 

Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του: Εκτελεστές δίχως πρόσωπο, Τα σκυλιά της Ρίγα, Εντολές θανάτου, Η πέμπτη γυναίκα, Ένα βήμα πίσω, Firewall, Πριν πέσει η παγωνιά, Ματωμένα ίχνη, Ο άνθρωπος από το Πεκίνο, Το φθινόπωρο του Κουρτ Βαλάντερ και Ο κόσμος του Κουρτ Βαλάντερ.

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!